Meny
Velg Forside
1. trinn
2. trinn
3. trinn
4. trinn
5. trinn
6. trinn
7. trinn
Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<oktober 2017><<
oktober 2017
mtotfls
25262728293001
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30310102030405
okt
23
2017
NP - Lesing - 5. trinn
kl 8:45-11:00
okt
24
2017
FN-samling med 7. trinn og skolekor
kl 10:00-10:30
Værvarsel fra yr.no, levert av NRK og Meteorologisk institutt
Oversett siden til et annet språk
Translate page to another language
Traducir la página a otro idioma
Samarbeid kirke-skole

KIRKEVANDRING PÅ 1. TRINN

Julevandringens pedagogiske idé er at barna gjennom deltakelse og opplevelse skal få kjennskap og forståelse for innholdet i den kristne julen. Denne høytiden er et viktig element i vår felles kulturarv.  

I løpet av julevandringen vil både barn og voksne, få tildelt roller og kostymer og være med på hendelsene i julefortellingen. Dette er likevel ikke noe tradisjonelt julespill: elevene skal ikke øve inn roller og replikker på forhånd. Det blir heller ingen som skal se på.  

Vandringen har fire stasjoner:

  1. Innledning. Barna ønskes velkommen. Vi snakker om at vi skal «vandre» langt og «bakover i tiden» for å se hva som skjedde i Betlehem for mere enn 2000 år siden. Vi hører at keiser Augustus sender ut befaling om at alle må dra for å skrives inn i manntall. Barna som vil være Maria, Josef og vismennene får på seg kostymer.
  2. Møte med engelen Gabriel. Gabriel forteller om forventningen til englene. Han får med seg noen barn som vil være engler.
  3. Betlehemsmarken. Noen barn kler seg ut som gjetere. Møte med gjeterne som får høre englene fortelle hva som har skjedd.
  4. Betlehem. Vi kommer til stallen. Hører om at Jesus ble født. Synger et par julesanger: «Et barn er født» og «En stjerne skinner i natt».

 

KIRKEVANDRING PÅ 2. TRINN  

Påskevandringen er lagt opp som en vandring med fire poster underveis. Vi har prøvd å finne en sentral linje i fortellingene og har derfor latt flere «sidehistorier» ligge. 

Vandringen starter med en samtale om når og hvor vi befinner oss: Vi er i Jerusalem. Det er påskehøytid i byen. Jesus er blitt voksen, og folk forventer og håper at han skal bli den nye lederen deres.  

Vi vandrer så mellom de ulike postene.

  1. Palmesøndag. Jesus rir inn i Jerusalem, folk vifter med palmegreiner og roper Hosianna. Barna er folk i byen som vifter med palmegreiner. Ingen spiller Jesus.
  2. Skjærtorsdag. Vekten legges på vennskap og fellesskap. Jesus vasket disiplenes føtter, enda tjenerne pleide å gjøre det: Gode venner hjelper hverandre. Vi spiser brød og druer mens vi snakker om det siste måltid Jesus hadde med disiplene. Det legges vekt på måltid som fellesskap. Vi hører om disiplene som lover at de vil passe på Jesus når han forteller at han vil bli tatt til fange og dømt til døden.
  3. Langfredag. Vi forteller at Jesus blir tatt til fange, forhørt og dømt til døden. Vi markerer at Jesus dør ved å blåse ut et tent lys og ved å høre sørgmodig musikk.
  4. Påskedag. Vekten på påskevandringen blir lagt på påskedag, på oppstandelsen, gleden og det nye livet. Vi hører om kvinnene som kom til graven, fant den tom og løp for å fortelle det til disiplene. Disiplene får siden treffe Jesus igjen. Barna pynter graven med blomster, mens vi synger: «Dine hender er fulle av blomster». Vi har så en «oppsummering» av dagene vi har gått gjennom og synger så «Påskemorgen».

 

UNDERVISNINGSTIME I KIRKEN PÅ 3. TRINN  

TEMA: Pinse. Dåp. Kirkeåret.  

PINSE: Hovedfokus i timen blir lagt på pinsen. Vi snakker da om at den kristne kirke har tre store høytider: Jul, påske og pinse. I denne undervisningstimen hører vi fortellingen om pinse og plasserer pinsehøytiden på kalenderen i forhold til de to andre høytidene. Pinsen regnes som kirkens bursdag, da det var fra denne dagen at fortellingen om Jesus spredde seg utover på mange språk og til mange folkeslag. Denne dagen ble mer enn 3000 mennesker døpt.

DÅP: Vi samtaler om ulike dåpsskikker som at man kan bli døpt som barn, ungdom eller som voksen. Vi hører her om at noen får vann på hodet mens i andre kirker døpes man ved å dukkes helt under vann. Vi snakker også om at noen ikke er døpt av ulike grunner.

KIRKEÅRET: Helt kort snakker vi om at de ulike søndagene i året har ulikt preg. Vi synger julesanger ved juletider og påskesanger ved påsketider. Hver søndag har også sin farge som forteller noe om dagens preg. Det er 4 farger som brukes; lilla, hvit, grønn og rød.

 

UNDERVISNINGSTIME I KIRKEN 4. TRINN  

TEMA: KIRKEHUSET. KIRKEROMMET. KRISTNE SYMBOLER  

KIRKEHUSET OG KIRKEROMMET: Timen starter på kirkebakken der vi ser på kirken og samtaler om hva som gjør at vi ser at dette er en kirke. Inne i kirken lærer vi om de ulike rommene og delene i kirken: Våpenhus, kirkerommet med skipet, koret og alteret og sakristiet. Dersom det er tid på slutten av timen tar vi en tur i tårnet. Vi snakker kort om interiøret i kirken.    

KRISTNE SYMBOLER: Nesten alt som er til pynt eller utsmykking i kirkerommet har en symbolsk betydning.  I gamle dager da nesten ingen hadde Bibel hjemme, var bildene og symbolene i kirken en hjelp til å huske fortellingene som de hørte i gudstjenesten. Vi snakker om noen av de vanligste kristne symbolene, betydningen av dem og hvilken vi kan se i denne kirken.

 

SKOLEGUDSTJENESTE FØR JUL

I Kristiansand, og i skoler over hele landet, har det vært en lang tradisjon for å delta på skolegudstjeneste før jul. I skolegudstjenesten deltar elevene på 4. trinn aktivt med opplesing, sang og dramatisering av julefortellingen. Skolene i Kristiansand praktiserer påmelding til skolegudstjeneste eller verdisamling. Skolegudstjenesten finner sted siste skoledag fra morgenen av.

Etter skolegudstjenesten returnerer elevene til skolen hvor de så har tradisjonell gang rundt juletre med sang. Etterpå dette samles alle elevene på skolen ute i skolegården der 6. trinn serverer risgrøt. Avslutning av skoledagen og året skjer trinnvis på skolen.

 

Aktuelle lenker:
Læreplan i kristendom, religion, livssyn og etikk
Lov om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa
Gudstjenester i skoletiden

Lov om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa

Lov om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa