Meny
Velg seksjon Forside
Småtrinnet
Mellomtrinnet
Ungdomstrinn
Røsvikveien 1522 8220 Røsvik
Telefon: 75685000 mobil:46831186 Faks: - Send oss e-post
Redaktør: Trude Cecilie Gleinsvåg
Det er 1 dokumenter i arkivet.
Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<mars 2024><<
mars 2024
mtotfls
26272829010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
01020304050607
10.trinn: Opplysning trekkfag: Skriftlig eksamen
18.05.2016 kl 09:00
00
dager
:
00
timer
:
00
min
:
00
sec
Lykke til!
Gå til Fronter
Google
Google
Oversett siden til et annet språk
Translate page to another language
Traducir la página a otro idioma
Værvarsel fra yr.no, levert av NRK og Meteorologisk institutt
Saltvann - en ubenyttet ressurs

”Hvordan hjelpe et land i Afrika til å omforme saltvann til ferskvann"?

Nå har Røsvikingan jobbet effektivt med FLL i flere uker og nå nærmer vi oss slutten. Gjennom ulike medier og nyhetsoppslag har vi sett mange triste bilder av barn som lider av tørke fra land som ikke har samme tilgang på vann som oss her i Norge. Dette har vekket stor sympati hos Røsvikingan, og vi tenkte at det måtte være noe vi kunne gjøre for å hjelpe til med denne problematikken.

I Norge er vi utrolig heldige som har rent drikkevann i kranene våre og tilgang på nesten ubegrenset mengde ferskt vann, noe mange barn og unge i u-land ikke har. Dette er Røsvikingan opptatt av og vi har derfor arbeidet innovativt med dette emnet.  

Da vi startet i høst visste vi at vi skulle delta på årets FLL, vi har jobbet mye med temaet vann og vannets kretsløp i forkant av oppdragsslipp. Da oppdraget var sluppet, idemyldret vi og innhentet kunnskap og informasjon. Vi kontaktet SOS-barnebyer, Røde Kors og Unicef og spurte om tips og råd knyttet til områder som trengte vann. Det var vanskelig å få svar men vi fant informasjon på Røde Kors sin nettside. Vi fant ut at Somalia er ett av landene i Afrika som opplever intens tørke etter flere år med lite nedbør og er på kanten av en hungersnød. Vi har hatt en work shop der vi var delt i tre grupper. Vi jobbet med 3 forskjellige problemstilinger knyttet til årets tema. Ut fra de tre problemstillingene lagde vi tre forskjellige modeller. Hver gruppe hadde framlegg om sin modell, og vi valgte i felleskap hvilken modell som hadde den beste innovative løsningen og den mest interessante problemstillingen.    

Problemstillingen vår er: ” Hvordan utnytte saltvannet vi har på jorda og gjøre det om til ferskvann, slik at områder med vannutfordringer kan nyttiggjøre seg dette ferskvannet?”  

Vi har forsket og funnet ut at det går an å kondensere saltvann til ferskvann. Vi hentet vann fra havet og helte vannet i enn skål og lot det stå til vannet fordampet. Allerede neste dag så vi at vannet var kondensert bort og saltet var igjen i skåla. Konklusjon: Varme fordamper vannet og lar saltet ligge   igjen, dermed får man ferskt vann.  

Vi har hatt kontakt med kommunens folk som jobber med vannverket og renseanlegget her i Røsvik. Vi har vært på besøk på vannverket. Der fikk vi forklart hvordan et renseanlegg fungerer. I et renseanlegg renses vannet i flere filtre, sandfiltre, membrananlegg, medianfilter og UV-stråler. Dette gjør at vannet blir rent.

Konklusjon: Vann må renses i flere prosesser før det kan bli drikkevann.

Vi har tegnet og bygd en modell som vi har kalt Vanntorangen, for å illustrere renseanlegget. Det som er svært innovativt med vår ide, er at vi skiller ut saltet for salg til industri og bruker kun fornybar energi i produksjonen. Lykkes prosjektet skal vi på sikt ”lage” både bølge- og vindkraftsenergi for å drive flere renseanlegg langs hele Afrikas kyst, og for å «frakte» vann inn i landet via rør eller kanaler til tørkerammede områder som ikke ligger ved kysten. Solenergi driver ei pumpe som suger havvann ned i et rør og gjennom flere filtre. I vannverket fins det flere pumper som sørger for vanntrykk slik at noe vann skyller ut avfallsvann og noe vann går videre i renseprosessen. Vi renser vannet i ulike filtre, sandfilter, membranfilter og UV-filter. Vannet er gjennom en kondenseringsprosess, også drevet av solenergi.  Avfallet, salt, samles i en beholder, pumpes opp til jordoverflaten og kan brukes til salg. Renset vann samles i en stor tank. Her fra kan det pumpes inn i et vannhus. Vi har lagt ”klar” en slange fra vannhuset for å enkelt kunne lage flere vannhus knyttet til samme renseanlegg.  

”Vanntorangen” skal være med på å gi mennesker i Afrika ferskvann. De skal få vann til drikke, matlaging, dyrking av grønnsaker, hushold, forhindre jorderosjon, dyrefor og skog. Vi håper å se en kjede av konsekvenser som skal hjelpe disse menneskene til å få et bedre liv. Aller viktigst er det at de får rent drikkevann. Vi ønsker at de skal kunne livnære seg selv ved å dyrke og ha husdyr. Avføring fra husdyr kan brukes som gjødsel. Får de dyrket og plantet vil dette gi dem mat og hindre jorderosjon. Saltet kan utvinnes og brukes til salg til f.eks matindustrien. En utfordring er å få de som styrer et samfunn til å fordele godene og ikke bruke til egen vinning.

Dette er utdrag fra selve prosjektinleveringen til Røsvikingan.

Vanntorangen er vår innovative oppfinnelse
Vannrenseanlegget
Her arbeider vi med et forsøk. Saltvann kondenserer og saltet blir liggende igjen.
Her er vi i piten.
Saltenposten kom denne uka og lagde en reportasje om oss som kommer i lørdagens nummer av Saltenposten
Dette er konkurranseroboten vi bruker.