Tid for en lusesjekk
Hodelus er et stadig tilbakevendende problem i skoler og barnehager, og det anslås at to til fire prosent av norske barn har lus til enhver tid. I disse dager returnerer tusenvis av barn og unge til skoler og barnehager over hele landet. Når sommerferien er over, er det vanlig at mange barn er smittet med hodelus. Dersom sjekk og behandling for lus skjer samtidig, ser det ut til å redusere antall hodelustilfeller over tid.
Publisert: 29.08.2023 11:57 Sist endra: aldri Forfattar: Arny Skjæveland Gilja
Smitteoverføring:
Lus kan smitte hvem som helst, uavhengig av hygiene.
Det skjer enten ved nær ved at en sitter inntil hverandre, klemmer hverandre eller leker sammen. Barn kan også smitte hverandre ved å se på telefon eller nettbrett sammen, eller ved lån av lue, kam eller børste.
Dessuten kan lus vandre mellom plagg som henger over hverandre på samme knagg i garderoben.
Man ser at smitte like gjerne skjer i forbindelse med andre aktiviteter som turn, idrettsarrangementer og lignende.
For å få brutt smittekjeden, be barna om å putte lue og skjerf inn i ermet på jakken når den henger i garderoben, da blir smittefaren minimal.
Når lus oppdages på skolen, har vi ikke på noen måte mulighet til daglig kontroll av samtlige barn.
Ikke alle klør med en gang de har lus. Ofte kan en ha hatt lus lenge før en begynner å klø. Vi oppfordrer derfor til å sjekke barna fast 1 gang i måneden. Også voksne kan bli smittet.
Foreldre må selv undersøke sine barn nøye hver dag i 14 dager, og til vanlig gjerne en gang i måneden.
Hodelus:
Peduculus humanis capitis er et blodsugende, grålig, 2-3mm langt vingeløst insekt som holder til i hodebunn, legger 8-10 egg daglig i de 1-2 uker de lever kjønnsmodne. Dersom en ikke følger med, kan det gjerne gå 3-4 måneder før en kan oppdage dem. Eggene kittes fast til hårene nær hodebunn, de klekkes etter 8 dager og de nyklekkede lus modnes i løpet av ytterligere 8 dager til kjønnsmodne/ eggproduserende lus. Lus trenger blod et par ganger daglig. Uten blod dør de i løpet av 2 dager ved værelsestemperatur, eller i løpet av 1 døgn ved 30grader C.
Lus forlater personer med feber.
Lus er helt ufarlig, men stikken gir en lei kløe og det er ønskelig med best mulig bekjempelse.
Påvisning:
Hodelus er oftest lett å påvise. Dyrene er 2-3mm gråhvite eller mørkere avhengig av hårfarge. De finnes i grønne varianter også, utrolig nok. De holder til i hodebunnen, særlig i nakken og bak ørene. Ofte ser en at de beveger seg. Eggene er ofte lettest å se, de sitter godt festet på hår noen få mm fra hårfestet, de er ovale av form, gulhvite eller mørkere. I begynnelsen er det oftest tre til ti lus i håret. Når du ser at det kryr av lus i hodebunn, har en gjerne hatt lus i ukevis uten å vite om det. Å ha et lusemiddel hjemme tilgjengelig er både trygt og praktisk.
Behandling:
Det beste lusmidlet er malation i alkoholoppløsning, dvs Prioderm liniment. Dette er det eneste midlet som sikkert dreper eggene og det eneste som gir langtidsvirkning. Midlet skal virke i minste 12 timer før eventuell utvasking.
Best langtidsvirkning (3-4 uker) oppnås når midlet påføres i tørt uvasket hår.
Behandlingen må gjentas en gang i løpet av de følgende 8 dager.
Utilstrekkelig behandling kan lett skje ved at det brukes for lite middel eller ved at middelet får for kort virkningstid.
Til små barn (under to år) og gravide kvinner, anbefales pyrethrum shampo (Rinsoderm).
Har et familiemedlem fått hodelus, bør resten av familien undersøkes nøye hver dag i 14 dager og eventuelt behandles. Bruk finkam, godt lys og eventuelt lupe.
Du behøver ikke å vaske hus, møbler, puter, osv. Lus blir raskt svekket når de er borte fra hodet. Sengetøy vaskes ved 60 grader. Hodeplagg og hårkost kan legges i fryseboksen over natta.
For å unngå at lus spres, er det viktig å informere skolen. Kontakt også andre som har vært i nærheten av ditt barn.
Dersom du ønsker mer informasjon om lus, gå gjerne inn på FHI sin nettside. Dersom behandlingen ikke hjelper, eller det er andre spørsmål i denne forbindelse, ta kontakt med helsesykepleier.
Mvh
Helsesesykepleier
skolehelsetjenesten