Meny
Velg seksjon Forside
Fagutviklere
Tospråklig assistanse
Sandnes kommune er NAFO kommune
Holbergs gate 15 4302 SANDNES Vis på kart
Telefon: 51337700 Send oss e-post
Redaktør: Marit Midtskog
Oversett siden til et annet språk
Translate page to another language
Traducir la página a otro idioma
Gå til Its Learning

I anledning morsmålsdagen valgte barnehageavdeling på FBU å arbeide med dialogisk lesing. Våre tospråklige assistenter har brukt dialogisk lesing i flere uker. Selve lesingen har vært på morsmål. Barnehagene la godt til rette for at metoden kunne gjennomføres. FBU sørget for materiell til bøkene og oppfølging.

Dette ble vellykket! Responsen fra tospråklige assistentene var blant annet:

Barnehagene var positive, og de var forberedt på at vi brukte metodene. Det gikk fint å gjennomføre lesing og kreative aktiviteter.

Dette var så gøy! Dette var et godt opplegg fordi: barna fikk ulike måter å lære ordene på, begreper ble forstått fordi vi brukte naturen, konkreter, fant noe inne/ute, bilder, lek, drama, setninger (modellæring).

Barna brukte språket mer enn ellers.

Det var kjekt å få utvide verden sammen med barna og se at barna forstod! Barna fikk erfare hva ordene i teksten betyr. Lære nye begreper.

Noen barn er ikke vant med å bli lest for. Derfor var det enda viktigere å fortsette da jeg så en progresjon.


Begge avdelingene hadde planleggingsdag tirsdag 2.januar.

Barnehageavdelingen hadde tema «Muntlige og tospråklige fortellinger» om å fortelle eventyr, myter og andre historier til barn.

Dagen ble ledet av Marianne Stenerud, og hun hadde også med seg Kasia Kolska som forteller.

De tospråklige fagarbeiderne og assistentene fikk gode tips, arbeidet med øvelser og verktøy for hvordan de kan formidle historier alene eller sammen på to ulike språk. Det var øvelser i å huske, gjenfortelle, forandre, sette sitt personlige preg på historiene og å gjøre dem levende og spennende å høre på.

Gjennom kurset fikk de lære flere korte eventyr som de med glede kan bruke i barnehagene etterpå. 

Barnehageavdelingen var svært godt fornøyd med planleggingsdagen og glad for å ha fått påfyll til arbeidet sitt i barnehagen.


4.-5-november deltok seks medarbeidere fra FBU på Googleseminar på Sola.

Nyankomne elever på småskoletrinnet som ikke behersker norsk enda, har tilbud om morsmålsundervisning på flere av Sandnes kommune sine skoler. I skoleåret 2017/18 er det på Aspervika, Smeaheia og Lura skoler, organisert av FBU. Tilbudet er koblet sammen med Innføringsklassene, eller med SNO – særskilt norskopplæring og TFO - tospråklig fagopplæring.