Meny
Forside
Rennesøy kommune Tlf sentralbord: 51720200
Redaktør: Kristin Brabrand, Elin Asbjørnsen
Oversett siden til et annet språk
Translate page to another language
Traducir la página a otro idioma
Mental utvikling - trassalder og pubertet

I takt med at barnet vokser, øker selvstendighetstrangen. Når barnet blir 2-3 år begynner barnets vilje å slå inn for fullt, og det kan by på utfordringer for deg som forelder. Selvstendighet og løsrivelse er også tema en støter på når barnet kommer i tenårene. Selv om dette ofte er krevende faser for foreldre, og kan by på mange kamper, kan det være en trøst å tenke på at det er helt normalt at barnet tester grenser. Disse fasene bidrar til at barnet ditt blir mer selvstendig og ansvarlig. Det handler om å definere egne grenser for å finne ut hvem man selv er, og å bli forstått.

Hva kan du som forelder gjøre for å lede deg og barnet ditt gjennom disse periodene på en god måte?

Anerkjenn barnets behov
Barn og unge ønsker forståelse: «Jeg forstår godt at du ville ha den ballen/gå på den festen, jeg skjønner at den var morsom/at det hadde vært gøy, og at du blir lei deg når du ikke kan få den/ gå dit.»

Sett tydelige grenser
Barn og unge trenger at noen setter grenser for dem. Det oppleves trygt.

Vær konsistent
Vis at du står for det du sier ved at du gjennomfører det du har sagt. Har du sagt dette er siste kakestykke, så ikke gi etter i det øyeblikket barnet spør om å få et til.

Velg dine kamper

Snakk rolig
Det kan være lettere sagt enn gjort, men er veldig viktig. Om du selv hever røsten når barnet er rasende, kan det fort utvikle seg en maktkamp. Prat i stedet med en rolig stemme. Det hjelper også deg med å holde deg rolig.

Bruk humor
Humor kan løse opp dårlig stemning og ta brodden av et sinneutbrudd.

Vis at du er glad i barnet ditt
Ubetinget kjærlighet er det beste du kan gi barnet ditt. Vær tydelig på at du er like glad i barnet ditt uansett, - også når barnet oppfører seg på måter du ikke liker.