Meny
Velg seksjon Forside
Klasse 1
Klasse 2
Klasse 3
Klasse 4
Klasse 5
Klasse 6
Klasse 7
Klasse 8
Klasse 9
Klasse 10
Skogvegen 26 4353 KLEPP STASJON Vis på kart
Telefon: 51 78 55 00 Send oss e-post
Redaktør: Randi Harveland, 412 92 877
Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<mars 2024><<
mars 2024
mtotfls
26272829010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
01020304050607
Værvarsel fra yr.no, levert av NRK og Meteorologisk institutt
Informasjon om fagskoleutdanningen

En fagskoleutdanning er en kort og yrkesrettet utdanning som bygger på videregående opplæring. Fagskoleutdanningen er et fullverdig alternativ og har en faglig bredde tilsvarende til høyskole- og universitetsutdanning.

http://www.vox.no/no/nasjonalt-fagskolerad/Informasjonsmateriell-om-fagskolen/

Tilbydere av fagskoleutdanninger skal, i henhold til fagskoleloven, tilby utdanning av høy kvalitet og gi studentene kvalitetssikrede, fleksible og arbeidsmarkedsrettete utdanningstilbud. Fagskoleutdanning er viktig for å sikre korte, yrkesrettete tilbud tilpasset ny teknologi, nye trender og krav i arbeidslivet, og er viktige for kompetanseheving og spesialisering innen yrkesfagene. Et bredt spekter av fagskoleutdanninger bygger på alt fra yrkesforberedende utdannings­programmer med fag- eller svennebrev, til de mer generelle studieforberedende programmene.    

Noe av det man kan studere ved en fagskole:

  • Helse-, sosialfag, oppvekst og velvære
  • IKT
  • Kunst, kultur, design og håndverk
  • Media og kommunikasjon
  • Miljø, landbruk og naturforvaltning
  • Nye kreative fag
  • Reiseliv og merkantile fag
  • Teknikk og teknologi – bl.a. bygg- og anlegg, elektro og maritime fag
  • Administrasjon, ledelse, økonomi og arbeidsliv  
  • Se for øvrig oversikt på utdanning.no og NOKUT:

http://utdanning.no/tema/utdanning/fagskole

http://www.nokut.no/no/Norsk-utdanning/Fagskole/Godkjente-fagskoletilbud  

Fagskolestudentene følger i stor grad sine interesser fra videregående opplæring. Det er en sterk sammenheng mellom hvilken studieretning eller hvilket utdanningsprogram studentene følger i videregående opplæring og fagskoleutdanningens fagfelt. Fagskoleutdanningene representerer en spesialisering og videreutdanning som ofte bygger på kompetansen man oppnådde i videregående opplæring.  

Undervisningen foregår stort sett i vanlige klasser, hvor studentene får en tett dialog med lærer eller foreleser. En del fagskoletilbud har praksis på arbeidsplass. Det finnes også mange nettbaserte studier. Om lag 86 % av utdanningstilbudet både ved de offentlige og de private fagskolene gis som stedbasert undervisning. Mange av de som underviser ved fagskolene, har solid bransjeerfaring i det fagfeltet de underviser i, noe som er med på å forsterke nærheten til arbeidslivet.   Utdanningene legger sterk vekt på tette bånd til arbeidslivet, noe som er en forutsetning for skolens utvikling av studiene. Studentene lærer seg å kombinere teori med praksis gjennom å arbeide med virkelighetsnære utfordringer, noe som gjør at studentene kvalifiseres til å gå rett ut i jobb. Målet er at man under utdanningen skal få erfare hvordan faget fungerer i praksis.  

En fagskoleutdanning har en varighet fra et halvt år til to år. Fagskolen er godt egnet for etter- og videreutdanning for ungdom og voksne, samt for voksne som ønsker å skifte yrke. Utdanningen kan gjennomføres på heltid, deltid eller nettbasert, avhengig av skole og studium. Mer informasjon er tilgjengelig i Database for statistikk om høgre utdanning -Fagskolestatistikk (DBH-F).[3] Her finnes statistikk om fagskolesektoren generelt og også statistikk om den enkelte fagskole.    

Fagskoler på landsbasis  

Høsten 2012 var det totalt 121 NOKUT-godkjente fagskoler med til sammen 14 812 studenter. Det er 46 offentlig eide fagskoler (38 %) og 75 privateide (62 %).  For liste over utdanningstilbud se: http://dbh.nsd.uib.no/fagskole/statistikk/rapport.action?visningId=45      

NOKUT godkjenner og kvalitetssikrer  

All fagskoleutdanning i Norge er godkjent av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT), og betegnelsene fagskole og fagskoleutdanning kan kun benyttes av de som har NOKUT-godkjente utdanningstilbud.[4] Med utdanningstilbud menes de ulike faglige tilbud som NOKUT har godkjent eller som fagskoler med fagområdegodkjenning selv har opprettet. NOKUT fører tilsyn med norsk fagskoleutdanning, og alle fagskoletilbud må tilfredsstille nasjonale kvalitetsstandarder. NOKUT godkjenner også institusjonenes interne system for kvalitetssikring. NOKUTs oppgave er å sørge for at den enkelte utdanningen tilfredsstiller kravene til innhold, gjennomføring og evaluering. Alle utdanninger som er godkjent av NOKUT, gir rett til lån og stipend fra Lånekassen.  

I jobb etter fagskolen I NIFUs kandidatundersøkelse fra 2012 kommer det frem at to av tre fagskoleutdannede er yrkesaktive etter uteksaminering fra fagskolen. Dette er en god del høyere enn f.eks. studenter med bachelor i økonomi/administrasjonsfag eller ingeniørfag. Fagskolekandidatenes relativt høye andel yrkesaktive, og den lave andelen arbeidsledige, viser at den yrkesrettede profilen i fagskoleutdanningene gir gode muligheter på arbeidsmarkedet. [5]      

Videre utdanning etter fagskolen   Omtrent én av fire fagskolekandidater studerer videre åtte måneder etter eksamen, de fleste av dem på heltid. Hovedårsaken er økt interesse for faget (særlig blant kvinner), i tillegg til å få flere valgmuligheter på arbeidsmarkedet (særlig blant menn). Ytterligere flere har planer om å ta høyere utdanning.  Hele 45 prosent av kandidatene planlegger å skaffe seg utdanning på et høyere nivå enn fagskoleutdanningen, noe som oppgis oftere av kvinner (51 prosent) enn av menn (41 prosent). [6]  

Mange av fagskolene har samarbeid med norske høyskoler, noe som gjør det mulig å bygge på fagskoleutdanningen til en bachelorgrad og eventuelt til en mastergrad. Tilsvarende avtaler finnes med mange utenlandske universiteter, der fagskolestudentene får innpass i et bachelorløp, og kan avslutte med en grad. Opptak skjer etter en individuell vurdering, normalt slik at en får godkjent fagskoleutdanningen som en del av den oppnådde bachelorgraden.    

Opptak  

Opptak til fagskoleutdanning skjer på bakgrunn av fullført videregående opplæring med yrkesfaglig kompetanse, generell studiekompetanse eller realkompetanse.  Fagskoleutdanningen er kompetansegivende, yrkesrettet og spesialisert. Den er et alternativ til en profesjonsutdanning på høyskolenivå for mange. En rekke fagskoleutdanninger gir også grunnlag for å kunne søke om mesterbrev. At en betydelig andel tas opp på grunnlag av yrkesfaglig kompetanse er derfor naturlig