Meny
Velg seksjon Forside
J.M. Johansensvei 246 8340 Stamsund
Telefon: 76056880 / SFO 76056886 Send oss e-post
Redaktør: Tove Andersen
Værvarsel fra yr.no, levert av NRK og Meteorologisk institutt
Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<april 2024><<
april 2024
mtotfls
25262728293031
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29300102030405
Oversett siden til et annet språk
Translate page to another language
Traducir la página a otro idioma
Gå til Its Learning
Survival kit for ungdom (og voksne) i koronaens tid.

Rådet for psykisk helse har lagt ut noen tips som jeg gjerne vil dele. 

Når dagene blir lange, og nettene kanskje enda lengre, så kan det være greit med noen tips til hvordan man skal komme seg gjennom denne tiden da vi må holde avstand til hverandre, og holde oss mest mulig hjemme. Rådet for psykisk helse har kommet med noen tips. Disse vil jeg gjerne dele med dere alle, både elever, ansatte og foresatte. 

Ikke sov bort dagen.

Det kan være fristende å sitte oppe utover kvelden og natta. For lite søvn tærer på oss, både unge og voksne. Snakk sammen hjemme om hvilke rutiner man skal ha, og hvordan man skal legge opp dagene.  For mange av oss kan det være fint å koble av med å spille, men man må begrense mobilbruk og gaming sent på kvelden og utover natta.Bli enige om hvordan dette løses best i din familie. 

Dusj og ta på rene klær. 

Det kan være godt å gå i pysjen utover dagen, og man gjør det kanskje fordi det er koselig. Slik gjør man det kanskje i helgene. Vi trenger at ukedagene er annerledes, og da er det viktig å kjenne på nettopp dette. En dusj og rene klær gjør at vi føler oss mer vel, og blir mer opplagte til å møte dagen og de oppgavene vi skal løse. 

Senk ambisjonsnivået. 

 Vi står i en uvirkelig situasjon, og vi vet ikke hvor lenge dette varer. Dette gjelder oss alle. Dersom læreren skal kunne være der for elevene sine, foreldrene skal kunne være der for sine barn, og de unge skal kunne ha en god hverdag, så må vi alle sammen kjenne at vi kan holde ut dagene. Stressede mennesker, uansett alder, blir fortere irriterte, sinte og sure. Alle må få nok tid til å rekke over det som må gjøres. Det er ikke bare lov å senke skuldrene litt, det er kanskje helt nødvendig.

Å skrive kan være terapi. 

Noen liker å skrive, andre syns ikke det er så artig. Likevel kan det å skrive en logg over dagene hjelpe oss til å sortere ut hva vi bør gjøre mer av, og hva vi kanskje bør gjøre mindre av. For å få tid til å skrive kan det være fint å følge rådet om å senke ambisjonsnivået. 

Begrens nyhetsstrømmen. 

Dagene fylles med nyheter. Det er nyhetssendinger døgnet rundt. Alle nyhetene forteller oss det samme, og det kan oppleves som trist og uoverkommelig. Da kan det være godt å gjøre noe annet innimellom. Snakk med hverandre. Ring en venn. Gå en tur (i god avstand til andre). 

Vær åpen og snakk med noen.

Man må ikke bli sittende alene med egne tanker å bekymre seg. Finn noen å snakke med dersom du kjenner på usikkerhet eller er redd, men pass på at det er noen du kan stole på. Ikke snakk med fremmede på nettet, men bruk sikre tjenester som for eksempel Alarmtelefonen for barn og unge (116 111), sosiallærer på skolen eller helsesykepleier.   

Ta vare på deg og dine!

Hilsen Mette og Tove