Meny
Velg seksjon Forside
Besøksadresse Soltunveien 30 4026 Stavanger Telefon: 51914100 Send oss e-post
Postadresse Postboks 8069 Forus 4068 Stavanger
Redaktør: Rektor Egil Alne
Det er 9 dokumenter i arkivet.
Nettvett og nettmobbing

-8% av alle foreldre sier at barnet deres i løpet av det siste året har blitt mobbet eller ertet digitalt. 4% forteller at eget barn har opptrådt som digital mobber. (Kilde: Medietilsynets Trygg bruk-undersøkelse "Barn og digitale medier 2010)

-Medietilsynet siste undersøkelse om norske barns medievaner viste at 26 prosent av barna hadde lagt merke til at noen har blitt mobbet eller truet på ulike nettsamfunn. Det er en nedgang fra 30 prosent fra 2012.

 

Her er noen spesielle faktorer når det gjelder nettmobbing:

Avstand: Partene står ikke ansikt til ansikt som i ”tradisjonelle” mobbesituasjoner. Uten kroppsspråk, toneleie osv. går mye av kommunikasjonen tapt. Det gjør at det som kommuniseres, kan misforståes og virke ekstra brutalt.

Ikke noe pusterom: Veldig mange barn og unge er konstant på nett og mobil. Logger de seg av lukker de seg ute fra det sosiale fellesskapet. Er man konstant er på nett, kan mobbingen foregå hvor som helst og når som helst og personen får ikke noe fristed.

Full offentlighet: På Internett og mobil blir meldingene og bildene ofte publisert i full offentlighet - alle kan se dem. Personen som blir mobbet blir derfor ekstra sårbar og deres sårbarhet blir fullt synlig for alle. Offerets posisjon i gruppen offentliggjøres i f.eks. gjestebøker eller avstemninger på nettet. Mobbingen kan oppleves ekstra skremmende fordi det kan være vanskelig å finne ut av hvem som står bak.

Utenfor de voksnes synsfelt: Mobbing som foregår på nett og mobil er i mange tilfeller usynlig for de voksne og derfor vanskeligere å stoppe. Mange barn og unge snakker ikke med foreldrene eller lærerne om mobbingen fordi de tror at deres innblanding kan gjøre mobbingen verre, og snakker først om det når problemet er blitt veldig stort.

Organisert mobbing: Noen ganger organiseres mobbingen ved bruk av chat, gjestebok og mobil med meldinger fra forskjellige avsendere, men med samme truende innhold. En annen form for organisert mobbing er såkalte hatsider, der det legges ut bilder av personen i situasjoner som ikke er ment at alle skal se (for eksempel fra dusjen eller i garderoben etter gymtimene på skolen) med sårende eller sjikanerende kommentarer om offeret.

Seksuell trakassering: Seksualitet, identitet og kropp er sårbare temaer, særlig for tenåringer. Disse blir også ofte temaer for mobbingen.

 

 

Se film om nettmobbing her.

Redd Barnas nettvettregler finner du her.

 

Youtubekanal om nettvett.