Informasjon om dramafaget i kulturskulen; Hva holder vi på med og hva kan forventes at barnet ditt vil komme til å være med på, og lære, av å gå på drama i Time Kulturskule.
Læreplan for dramafaget i Time Kulturskule.
Visjon fra strategiplan tjenesteområde oppvekst:
Alle barn og unge har oppvekstvilkår som gir dei lyst på livetog evne til å meistra det.
Målgruppe:
Elever i grunnskolen som vil spille teater.
Rammer:
Undervisningen er organisert i grupper på ca. 12 elever pr gruppe, hvorav hver gruppe har 1,5 time ordinær undervisning pr uke. Dramaseksjonen i kulturskulen disponerer et stort og et mindre aularom til undervisningen. I perioder med teaterproduksjon vil det komme til å bli ekstraundervisning i form av workshops og ekstraøvinger. Det må påberegnes at dramafaget dermed i perioder kommer til å kreve litt ekstra tid og innsats av elevene, enn kun 1,5 time i uka. Dette gjelder den nevnte ekstraundervisningen og workshopaktiviteten, samt hjemmelekse i form av å lære seg replikker i manus. Hvert semester foreligger det en semesterplan og for produksjonene blir det utdelt en produksjonsplan.
Stort sett er alle elevene samlet i undervisningen, bortsett fra enkelte undervisningsdager i forkant av forestilling. Da kan undervisningen organiseres slik at elevene kommer noen om gangen, og får bort i mot individuell instruksjon. Da vil elevene delta i undervisningen kortere eller lengre tid, alt etter hva vi jobber med. Elevene vil alltid få beskjed i så god tid som mulig om undervisningen endres, eller om det blir ekstraundervisning. Hver gruppe har en teaterproduksjon hvert semester av skoleåret – i større eller mindre grad. Det er et mål at alle gruppene både skal ha en manus-basert produksjon og en ”fra idè til forestilling”-produksjon. Under forestillingsperioden kan elevene bli tatt ut av deler av en skoledag for å spille forestilling for andre skoleelever/barnehager. Dette blir det gitt beskjed om i god tid, slik at vi kan ha en god dialog med de skolene det gjelder.
Elevene på Drama i Time Kulturskule deltar også på andre arrangementer i Kulturskulen der det er et ønske om det, og alle tiendeklassingene er med på et stort tiendeklasseprosjekt.
Mål for undervisningen:
- Gjennom arbeid med teater, skal elevene:·
- Bli glade i å delta i kreative prosesser sammen med andre.·
- Utvikle sin uttrykksevne gjennom aktiv utforsking og utøving med kropp og stemme som uttrykksmiddel.·
- Erfare teaterkunstens ulike virkemidler og uttrykksformer·
- Utvikla innsikt i og forståelse for teater som kunstart.
Metoder/ gjennomføring:
- Trening i samspill
- Rollelek og mime
- Improvisasjon
- Fabulering med rom og tid
- Bevegelsesforming og stemmebruk
- Arbeid med utgangspunkt i dramatiske tekster
- Arbeide kreativt med utgangspunkt i egne tanker og etnografisk materiale
- Erfare ulike former og stilarter innenfor teaterkunsten
- Delta i teaterproduksjoner og erfare de ulike fasene i en slik produksjon
- Lære om en valgt teaterkunstner