Meny
Velg seksjon Forside
Vi har nye websider på -> www.nped.no skoler, barnehager og høyere utdanning.
Telefon: 90978912 Send oss e-post
Redaktør: Ole Christian Wold Haavik
Oversett siden til et annet språk
Translate page to another language
Traducir la página a otro idioma
IKT og dysleksi

For en dyslektiker er bruk av digitale hjelpemidler helt vesentlig for at en skal kunne fungere godt i skolehverdagen. Ved spesifikke lese- og skrivevansker som for eksempel dysleksi, og en kan dokumentere at en har behov for PC eller nettbrett til skolearbeid i grunnskolen, kan en få et tilskudd fra NAV på 3 200 kroner til kjøp av PC eller nettbrett.

I tillegg kan en få lisens på stavekontroll for dyslektikere med ordfullføring, ordbøker, lesestøtte, talesyntese med opplesing og skjermleserprogram gjennom hjelpemiddelsentralen/ NAV. Disse er i hovedsak til bruk på PC, men etterhvert er det kommet lignende hjelpemidler til kontorprogram i skyen, for eksempel Google drive.

Nettbrett har innebygde funksjoner som gjør det til et flott hjelpemiddel for en dyslektiker. Her kan nevnes innebygd talesyntese og diktering i operativsystem. Disse er tilgjengelig i alle apper og program - ikke bare i den spesifikke appen. Bruk av nettbrett til dyslektikere kan altså forankres i tre ulike områder: Kompensatoriske hjelpemiddel - talesyntese, lyd på bokstav (STL+), digitale lærebøkerFlere modaliteter - eventyranalyse på video, animasjoner i digitale lærebøkerStruktur og fokus - bruk av tankekartapper, kalender, deling av filer.

Det kan også være at en får støtte til en skannepenn - som kan være et nyttig verktøy, spesielt når en blir eldre og skal skrive mye. En kan skanne tekst og bilder direkte til PC.

Lydbøker er et annet viktig hjelpemiddel for en dyslektiker, og digitale fagbøker som brettboka og smartbøker er midt i blinken for en dyslektiker når tekstene blir for lange og vanskelige. Skolen kjøper lisens på disse, og her kan eleven også spille av videosnutter/ animeringer og sette inn kommentarer og understrekinger for eksempel.

Det er ikke bare viktig, men vesentlig at skolen legger tilrette for bruk av digitale hjelpemidler. Opplæring i programvaren for både elever og foresatte, og teknisk support og hjelp til installeringer er noe av det skolen kan være behjelpelig med.

Her er noen nyttige lenker:

http://www.dysleksinorge.no/

http://www.dysleksiforbundet.no/no/rettigheter+rad/hjelpemidler/https://iktfl.wordpress.com/dysleksi/http://brage.bibsys.no/xmlui/handle/11250/269957

http://www.skolelydbok.no/Ressurser%5CLOL02.pdf

http://www.statped.no/Laringsressurs/Fag/Sprak-og-tale/Dysleksi/

http://www.statped.no/Tema/Sprak/Publikasjoner/IKT-i-grunnleggende-sprak--lese--og-skriveopplaring

http://www.nlb.no/https://www.nav.no/no/Person/Hjelpemidler/Hva+har+du+vansker+med/Lese+og+skrive.357882.cms