Meny
Forside
Besøksadresse Haugesundsgate 27 4014 Stavanger Telefon: 51 50 88 10 Send oss e-post
Postadresse Postboks 8069 Forus 4068 Stavanger
Rektor: Harald Nedrelid
Oversett siden til et annet språk
Translate page to another language
Traducir la página a otro idioma

VELKOMMEN til veilederkorpset for arbeid med flerspråklige barnehagebarn ved Johannes læringssenter

Veilederkorpset for barnehage er et lavterskeltilbud til barnehagene og oppgaven er å støtte og veilede barnehagene i spørsmål rundt det interkulturelle og flerspråklige arbeidet. Vi bistår barnehagene i arbeidet med enkeltbarn, barnegruppen, foreldresamarbeid og personalkompetanse.

Kontakt oss:   johannesls.veiled.barneh@stavanger.kommune.no

 

Boksekker med bøker på ulike språk. Gratis utlån til barnehager og foreldre.

Vi har utvidet innholdet i våre boksekker med to nye bøker beregnet for de yngste barna. En bilde/pekebok, og en vrimlebok som er en bildebok uten tekst eller med lite tekst. Dise bøkene inviterer foreldre og barn til samtale om bildene og gir en god mulighet til å lage egne fortellinger om det en ser.

Inni vrimleboka ligger en visuell veiledning som vi har kalt Se og finn og som uten tekst viser eksempel på hvordan foreldre og barn sammen kan bruke boka. Flere av bøkene i boksekkene kan også fungere godt for barn som er nye i norsk. 

Til sekken har vi laget en oversatt brosjyre rettet
mot foreldre som har til mål å støtte og synliggjøre foreldrenes
betydning for barns utvikling av språk. Brosjyren kan gjerne
brukes i samarbeid om språk mellom barnehage og hjem.

Informasjon og tilbud om utlån er i disse dager sendt til alle
barnehager og vi er glade for stor interesse fra mange av barnehagene lokalt.

Les mer om boksekkene her: Boksekker - til utlån i barnehager i Stavanger


Hvordan tilrettelegger vi for å skape gode overganger for barn som skal starte i barnehagen for første gang eller som skal skifte avdeling? Hva med barn og foreldre som er nye i norsk, hvordan forbereder vi oss til en god oppstart for de?

Oppstarten kan for noen flerspråklige foreldre også være det første møte de får med en norsk institusjon og med norsk barnehage-kultur. Selv om det finnes gode rutiner for slike møter, kan det være ulike behov hos de ulike foreldrene.


Sommertid i barnehagen med bingoturer eller aktivtetsbingo på flere språk?

Vi har samlet noen aktviteter og spill som kan brukes i barnehagen og sendes med barnet hjem. 

Bildetema er en flerspråklig ordbok som kan brukes på mange ulike måter. Du finner lenken til bildetema på forsiden av vår nettside Veilederkorps Barnehage eller i artikkelen under.


Tell til ti på ulike språk.

Å lære å telle på flere språk er en gøy aktivitet i barnehagen som anerkjenner de ulike barnas morsmål.


17. mai - en festdag med fine klær, bunad, barnetog, sang, lek og mye kjekt for små og store.

Mange barnehagebarn har ikke opplevd en tradisjonell 17. mai feiring enda. Noen fordi de har vært små og skal delta i tog og fering for første gang i livet, andre fordi de nettopp er kommet til Norge. Uansett er det nyttig å gjøre gode forberedelser for alle. Les mer om våre tips og ideer på vår tema side om 17.mai. 

 


Nyhetsbrev for mai 23.

Våren er tid for lek og aktiviteter ute og vi har samlet noen tips i vedlagte nyhetsbrev. Du finner også lenker med faglig påfyll og litt om flere av våre tilbud.

Vi har laget noen aktivitetskort med bildestøtte som kan brukes ute og inne i barnehagen. Aktivitetskortene kan bidra til inkluderende lek og aktivitet for alle barn og gi god tilgang til lek og samspill for flerspråklige barn som er nye i norsk.
 Du finner siste utgave på menysiden med alle våre nyhetsbrev. Se her 

God lesning!


💛🧡💜💚💚

Det finnes et mangfold av høytider og helligdager som er relevante for barnehagen å kjenne til og mange feiringer skjer om våren.

Vaisakhi er sikhenes nyttårsfeiring 13.april. Finn og skriv ut plakaten i Flerkulturell kalenderUnder hver plakat finner du tips til hvordan dere kan arbeide med markering av ulike merkedager og høytider i barnehage og skole.  

💛🧡💜💚💚


Ta en titt på vår temaside om Vår

Her finner du blant annet: Turbingo, På jakt etter vårblomster.

Sanger om våren - med bildestøtte. Flere vårsanger har fått plakater med bilder til som støtter og bygger forståelse for innholdet i sangene vi synger.

Turbingo - en kjekk måte å gå på jakt etter vårtegn eller etter vårblomster som gir alle barn mulighet til å delta i et felles oppdrag, også når de er nye i norsk. Sammen kan alle, både barn og voksne lære navn på ulike vårblomster.
Barna kan se etter blomster og vårtegn langs veien og på tur i skogen.


Den internasjonale morsmålsdagen markeres årlig 21. februar over hele verden.


Dagen markeres for å fremme språklig og kulturelt mangfold.

Hva gjør dere for å markere denne dagen? På jakt etter flere ideer?? 

morsmål.no er det laget en samleside med inspirasjon og faglig innhold tilpasset hele opplæringsløpet! Les mer her.

Du finner mer informasjon om dagen og tips til markeringen fra veilederkorpsene her


Et rykende ferskt Nyhetsbrev - februar er nå sendt ut til barnehagene. Tema i Nyhetsbrevet denne gang er Samenes dag 6. februar og Morsmålsdagen 21.februar. Her kan dere bli inspirert av Vardeneset barnehage sine aktiviteter rundt Samenes dag og finne gode tips til markering av morsmålsdagen.

Neste Nyhetsbrev kommer i april.

God lesing!

Dere finner alle våre Nyhetsbrev under Meny.

Eller ta en titt på februarutgaven direkte her


Snart er det morsmålsdag

21. februar er Den internasjonale morsmålsdagen. Markeringen ble fastsatt av UNESCO i 1999, og feiringen av Morsmålsdagen har funnet sted hvert år siden 2000. Her får du tips om hvordan du og din institusjon kan bli en del av denne verdensomspennende markeringen i 2023

Morsmålsdagen er en flott anledning til å synliggjøre det flerspråklige mangfoldet i hele barnehagen og skape nysgjerrighet for ulike språk.

Morsmål er det språket som knytter oss til våre røtter, som definerer vårt opphav og spiller en uvurderlig rolle i forming av vår identitet. Utvikling av kulturell tilhørighet, overlevering av tradisjoner og forming av selvbevissthet er ikke mulig uten et morsmål. Morsmål gir oss tilgang til vår kulturelle og intellektuelle arv.  

Å få lov til å fokusere på eget morsmål og kulturell identitet betyr mye for oss alle, det styrker identitet og gir perspektivutvidelse for alle, alle lærer noe nytt. Gjennom morsmålsfeiringen blir vi aktive deltakere i å forme det flerspråklige fellesskapet i Norge.

 

www.morsmalsdagen.no


Nafo har lagt ut nyttig informasjon om klær på flere språk.

Dette er en ressurs som generelt omtaler temaet klær i barnehagen og som kan hjelpe til med å gi informasjon på morsmålet om blant annet praktisk tøy, skiftetøy, merking av tøy osv.
Ressursen er fin å henge opp i barnehagen eller å dele ut til foreldre.

Informasjon om klær i barnehagen er oversatt til følgende språk: 
Arabisk, dari, engelsk, kurdisk, pashto, polsk, somali, swahili, tamil, thai, tigrinja, tyrkisk

Tips: Vi har lagret denne lenken sammen med flere andre nyttige tips under MENY - ForeldresamarbeidHva er advent?                                                                           

Her er en tekst om advent på flere språk. Teksten handler om hvorfor folk feirer advent og om ulike aktiviteter som foregår i adventstiden (kilde: NAFO).

Du kan lese mer om advent her.

Foto: AdobeStock


Julefeiring verden rundt  - Denne digitale kalenderen tar dine barn med på en eventyrlig reise for å bli kjent med ulike julefeiringer i ulike deler av verden.

🎅🎁🎄 Digitale luker åpnes hver dag fra 1. desember. Kalenderen kan skrives ut og henges opp.

Julefeiring verden rundt

TIPS! Tilpass julekalenderen til din barnegruppe. På de tomme kortene kan du sammen med flerspråklige barn og foreldre sette inn bilder og skrive/tegne om juletradisjoner fra deres kultur.

Har dere flerspråklige ansatte i personalet? Benytt kortene til å synliggjøre en juletradisjon fra deres kultur/land 


Vi kan med stor glede lansere høstens nyhet fra Veilederkorpset:

Flerkulturell kalender - høytider, helligdager og markeringer.

Det rike mangfoldet i lokalsamfunnene våre gjenspeiles i høytidene som feires i forskjellige kulturer. Veilederkorpset har laget denne flerkulturelle kalenderen for å fremheve og markere mangfoldet i barnehager og skole.

Den digitale kalenderen inneholder 18 plakater om ulike høytider, helligdager og markeringer fra flere religioner og kulturer.

Hver plakat inneholder korte fakta om når, hvem, hvorfor og hvordan det markeres. Kalenderen inneholder også tips, nyttige lenker og tverrfaglige aktiviteter som kan tilpasses til alle alder og trinn.

Her finnes også en utskriftversjon.

Håper at du har lyst til å ta i bruk dette materialet. Ta gjerne kontakt hvis du lurer på noe! Vi setter stor pris på tilbakemeldinger.


Lær deg noen ord på flere språk... Velkommen! Hei! Hvordan går det? Ha det bra!

Vårt første nyhetsbrev i høst er sendt ut til barnehagene. Du finner det under Nyhetsbrev i menyen.

Septemberutgaven setter fokus på gode barnebøker og gir tips om aktuelle artikler som peker på verdien av
høytlesing. Vi har lenket opp nyttige ressurser i samarbeidet med flerspråklige foreldre i oppstarten. I nyhetsbrevet har vi og tatt med noen innspill til barnehagens arbeid med mangfold og likhet/ulikhet som er aktuelt gjennom hele barnehageåret.

Ta en titt her

Veilederkorpset for arbeid med flerspråklige barnehagebarn gir ut fire nyhetsbrev gjennom året med aktuelle tema, nyttige lenker og faglig artikler til fordypning og refleksjon.


Lær deg enkle tegn til sangene vi vanligvis synger i barnehagen- et godt tips nå ved oppstarten av nytt barnehageår!

Å forstå og bli forstått er grunnleggende for alle menneskers trivsel og læring. For barn med norsk som andrespråk, fungerer tegnstøtte som bro mellom språkene.

Ebbenebb.no er en læringsressurs for barn i alderen 2-7 år. Ressursene her er basert på tegn-til-tale symboler, noe som gjør det lettere for barn med og uten lærevansker å forstå og bli forstått! 

Finn kjente barnehagesanger med tegnstøtte på nettsiden ebbenebb.no og på deres youtube kanal.