Stavanger kommune har innført elektronisk søknadsskjema for elevpermisjoner. For å logge seg på brukes ID-Porten
Her er link til søknadsskjema
Under finner du regelverket som er knyttet til elevpermisjoner
Adgang til å søke permisjon
Opplæringsloven § 2-11 inneholder bestemmelsene om elevpermisjon. Her heter det: Når det er forsvarleg, kan kommunen etter søknad gi den enkelte eleven permisjon i inntil to veker. Paragrafen må sees i sammenheng med § 2-1 som omhandler rett og plikt til grunnskoleopplæring: Barn og unge har plikt til grunnskoleopplæring, og rett til ein offentleg grunnskoleopplæring i samsvar med denne lova og tilhøyrande forskrifter. Plikten kan ivaretakast gjennom offentleg grunnskoleopplæring eller gjennom anna, tilsvarande opplæring. Permisjon er ikke en rettighet for den enkelte. Ved innvilget permisjon fraskriver eleven (eller foreldrene på elevens vegne) seg retten til offentlig grunnskoleopplæring for en periode tilsvarende lengden av fraværet.
Permisjonslengde
Opplæringslovens grense for maksimal permisjonstid er ufravikelig. Det betyr at ingen kan innvilges permisjon med varighet utover 2 uker (10 skoledager).Ved søknader om permisjon for et lengre tidsrom enn to uker, kan rektor innvilge permisjon i inntil to uker av perioden. Hvis mulig bør foreldrene få velge hvilke uker de ønsker å ta ut permisjonen.Opplæringsloven gir ingen begrensning for hvor mange ganger permisjon kan innvilges. Dette må imidlertid sees i sammenheng med kravet til forsvarlighet (jf. nedenfor). Kommunalstyret for Oppvekst anbefaler at elever normalt ikke skal kunne gis permisjon oftere enn hvert tredje år.
Forsvarlighet
Før permisjon innvilges skal rektor foreta en vurdering av om det er forsvarlig i forhold til elevens opplæring å la ham/henne være borte fra skolen i det aktuelle tidsrommet. Til grunn for vurderingen vil naturlig inngå momenter somom, og i tilfelle hvilken, opplæring som gis i permisjonstiden, om eleven har hatt permisjon førelevens faglige nivå, dokumentert gjennom kartleggingsprøver og ulike testerhvilke andre sosiale, intellektuelle og kulturelle opplevelser eleven vil få i permisjonstiden og hvilket utbytte han/hun kan forventes å ha av dette Det er ikke et krav at elever skal få opplæring i permisjonstiden, men det vil lettere kunne forsvares å innvilge permisjon dersom eleven har et godt opplæringstilbud og skolen har tro på at det vil bli gjennomført. Vurderingen av forsvarlighet bygger til en viss grad på skjønn. Utdanningsdirektoratet har tilkjennegitt at en ønsker at skolene legger opp til en streng vurderingspraksis på dette området.
Utenlandsopphold
Opplæringsloven gjelder ikke utenfor ”rikets grenser”. Retten og plikten til grunnskoleopplæring vil derfor ikke gjelde for elever som oppholder seg i utlandet. Permisjonssøknader for utenlandsopphold skal likevel behandles på vanlig måte. For utenlandsopphold av mer enn to ukers varighet, skrives eleven ut av skolen. Når og hvis eleven kommer tilbake, meldes han/hun inn igjen ved skolen på vanlig måte. Dersom det er ledig kapasitet, vil eleven kunne få tilbake plass i sin opprinnelige klasse. Eleven kan imidlertid ikke gjøre regning med at skolen tilbyr ekstra undervisning for å ta igjen for undervisning som er ”tapt” i fraværsperioden. Ugyldig fravær Dersom foresatte velger å reise, enten uten å ha søkt om permisjon, eller uten å ha fått innvilget (hele) søknaden, vil eleven få ugyldig fravær for den delen av søknaden som ikke er innvilget.
Vedtaksmyndighet
Det er rektor ved den enkelte skole som behandler og avgjør søknader om permisjon.
Klageadgang
Når rektor tar stilling til en søknad om permisjon, er dette et enkeltvedtak etter forvaltningsloven. Det betyr bl.a.at søker kan klage på vedtaket. Vedtaket skal derfor inneholde informasjon om klageadgang og klagefrist. Fylkesmannen er klageinstans for klage på vedtak etter opplæringsloven.