Alle elever har etter opplæringsloven rett til et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, trivsel og læring. Det betyr at hvis en elev opplever å ikke ha det trygt og godt på skolen, må eleven eller foreldrene si fra til de voksne på skolen. Krenkelser som mobbing, vold, utestenging, utfrysing, trusler og trakassering er eksempler på opplevelser som ikke er forenlig med et trygt og godt skolemiljø. Alle voksne som jobber på en skole er etter opplæringsloven forpliktet til å ta foreldre og elever som melder fra alvorlig, og ta tak i situasjonen.
Skolene skal informere elever og foreldre om rettighetene de har til et trygt og godt skolemiljø, skolen sin aktivitetsplikt og muligheten elever og foreldre har til å melde en sak til fylkesmannen. Foreldre bør ha en lav terskel for å ta kontakt med skolen ved mistanke om at et barn ikke har det trygt og godt på skolen. Det trenger ikke være en konkret hendelse som ligger bak. At en elev ikke har det trygt og godt på skolen, kan komme til uttrykk på ulike måter, for eksempel gjennom at barnet endrer atferd. Foreldre trenger altså ikke vise til konkrete hendelser eller ha forslag til konkrete tiltak som de ønsker skolen skal sette i verk når de tar kontakt med skolen og deler en bekymring.
Stavanger kommune sine nettsider er oppdatert med informasjon om elevene sitt skolemiljø.
Smiodden skole har sin egen plan som brukes i arbeidet med å skape et trygt og godt skolemiljø for alle - "Plan for et godt skolemiljø" - se vedlegg. Denne planen sier noe om:
- skolens oppdrag og ansvar for å skape et trygt og godt skolemiljø
- forebyggende arbeid mot mobbing
- metoder for å avdekke mobbing
- saksgang ved mobbesaker
- Smioddenplakaten - med punkter som er viktige i arbeidet for et godt skolemiljø, og sier noe om hva både skolen, elevene og de foresatte skal bidra med.