Meny
Velg seksjon Forside
Oversett siden til et annet språk
Translate page to another language
Traducir la página a otro idioma
SE OPP

SE OPP er et positivt program som handler om å vende blikket utover i stedet for innover. Vi skal se hverandre. Alle har et ansvar for å skape et varmere og tryggere fellesskap. Jeg tar ansvar for at andre har det bra. 

Skoleåret 23/24 har Sandved skole blitt Norges første pilotskole for SE OPP. I samarbeid med Venke Knutson Wold (Skravlekopp) har vi utarbeidet SE OPP. 

 

Tiden vi lever i er preget av at stadig flere barn, unge og voksne forteller om ensomhet og utenforskap. I samfunnet ser vi også en økende tendens til at antall barn med skolevegring øker, men også at barns og unges psykiske helse er mer sårbar. Barn og unge bruker mye av sin fritid på skjerm. Har dette en sammenheng? Vi har ikke svaret, men vi tror at SE OPP kan være med å styrke fellesskap og samhold. Vi har tro på at det å gi elevene våre et felles språk for hvordan vi møter og tar ansvar for hverandre kan ha stor påvirkning på elevenes trivsel. Dette kan igjen påvirke klassemiljø, skolemiljøet, hjemmet, bydelen - ja hele Sandnes! Kanskje vi om noen år ser SE OPP - skoler over hele landet?

Åtte ganger i året har vi SE OPP - dager på skolen vår. Da heises flagget før elevene kommer om morgenen. Vi har samlinger for hele skolen i vår flotte Aula. Vi har fokus på en av SE OPP-reglene. Sammen ser vi filmsnutter som handler om temaet. Det fineste av alt er at det alltid er ulike elevinnslag. Elevene synger, danser, dramatiserer og bidrar på andre måter for å belyse SE OPP - reglene. I klasserommet etterpå, prater vi om reglene og utfordrer fellesskapet på hva vi kan gjøre for at andre skal ha det bedre. Det individuelle ansvaret for hverandre er viktig! 

 

  
Det er også viktig med en daglig påminnelse. Dette gjør vi når vi ser plakater i og utenfor klasserommene, men også på de ansattes grønne vester i skolegården. Vi har også fokus på at spisetiden skal bli en positiv opplevelse hvor vi prater hyggelig med hverandre, blir bedre kjent og skaper gode opplevelser sammen. Det kan være å lytte til høytlesningsbøker, men også enkle sosiale leker. Ukentlig blir elevene oppfordret til å utføre SE OPP - oppfordringen vår. Dette kan bla. være å hilse på noen vi ikke kjenner, si “hei” til andre på butikken, holde døren åpen for den som kommer etter, inkludere andre i lek osv. Dersom vi er oppmerksomme på dette og øver, tror vi at vi etterhvert blir mer oppmerksomme på hverandre og på den måten SER andre rundt oss. 

Alle har et ansvar for å skape et varmere og tryggere fellesskap. Jeg tar ansvar for at andre har det bra!