Meny
Klasser og avdelinger Forside
1.trinn
2.trinn
3.trinn
4.trinn
5.trinn
6.trinn
7.trinn
Sam Eydes Gate 163 3660 Rjukan
Telefon: 35082770 Send oss e-post
Redaktør: Jorunn Øverland
Oversett siden til et annet språk
Translate page to another language
Traducir la página a otro idioma
Samtykker ved skolen

Skolen i Tinn innfører fra høsten 2023, digitale samtykker. På grunn av reglene om personvern, må skolen innhente samtykke for blant annet å ta og dele bilder/video av elever. Vi trenger også samtykke for å la elever sitte på i privatbiler i skoletiden eller kunne dele ut jod-tabletter.  

Hva er samtykke og hvorfor trenger skolen dette? 
Å samtykke betyr at foresatte sier seg enig i, eller tillater at skolen gjør en konkret aktivitet. For eksempel at foreldre gir lov til at skolen kan publisere bilder tatt av deres barn. Et bilde som identifiserer en elev, er å regne som er en personopplysning som krever samtykke. Dersom det er snakk om store samlinger hvor det er vanskelig å identifisere enkeltelever kan skolen ta bilder/film med hjemmel i lov, se åndsverkloven § 104. Skolene har selv ansvar for å innhente de nødvendige samtykker fra elever og foreldre, og holde oversikt over hvem som har og ikke har samtykket til ulike formål. 

Hvor finner jeg samtykkene og hvor lenge varer de? 
Du/dere finner oversikt over hva du/dere skal ta stilling til å samtykke til, i Transponder meldingsbok. Trykk på de tre strekene oppe i venstre hjørnet. Du må lage samtykker på alle barn du har i grunnskolen. Elever over 15 år skal selv samtykke. Du bør snakke med barna dine om innholdet i samtykkene når de er under 15 år. Samtykkene er frivillige og gjelder til barnet slutter på skolen eller til samtykket trekkes tilbake. Det gjøres ved å trykke «trekk tilbake» i Transponder.  Trekker dere samtykket tilbake er det fint at lærer får beskjed om dette. 


Hva skjer hvis jeg ikke svarer på samtykket? 

Dersom dere ikke svarer på samtykket, regnes det som om du ikke har samtykket.  

Hva innhenter skolene i Tinn samtykke til på Transponder? 

  • Bilder/video av elever på skolen eller kommunes hjemmeside/sosiale medier, i skolens trykksaker eller på skolens interne kanaler. 
  • Skolefoto 
  • Intervju i medier som avis, TV, Radio 
  • Jod-tabletter 
  • Transport i privat bil 

Mer utfyllende informasjon om bilder  

Bilder der en eller flere enkeltpersoner er hovedmotivet (portrettbilde) regnes som personopplysninger. Bruk av slike bilder krever samtykke fra den som er avbildet. Skolen i Tinn forholder seg til datatilsynets retningslinjer for bildebruk i skolen. Noen bildemotiver krever ikke samtykke. Dette gjelder: 

  • situasjonsbilder 
  • bilder som er av allmenn og aktuell interesse
  • bilder der selve situasjonen eller aktiviteten er det egentlige motivet i bildet 

Slike bilder kan publiseres uten samtykke fra de som er avbildet så lenge bildene er harmløse og ikke på noen måte er krenkende. Man kan ta kontakt med skolen og be om at et situasjonsbilde vurderes slettet.  

Våre retningslinjer:

  • Vi gir ikke fra oss rettighetene til bildene til andre uten å be om samtykke.
  • Bilder og film som publiseres skal vise barnet fra en god side og ivareta barnets integritet.
  • Som hovedregel vil ikke bildene publiseres sammen med fullt navn på barnet. 

Klasselister 
For å gjøre det lettere å ta kontakt med hverandre er det et ønske om å få utlevert klasselister med navn og kontaktinformasjon. Dette kan skolene gjøre med mindre listene inneholder informasjon som er taushetsbelagt.  Lister over elever og barn i offentlige skoler og barnehager er å anse som offentlige dokumenter. Hovedregelen er da at så lenge listene bare inneholder navn, adresse, telefonnummer og eventuelt fødselsnummer, er hele listen offentlig og kan oppgis når noen ber om innsyn etter reglene i offentlighetsloven. Skolen må imidlertid vurdere om noen av opplysningene er taushetsbelagt, for eksempel om et barn bor på en barnevernsinstitusjon eller har hemmelig adresse. Slike opplysninger skal ikke leveres ut. Link: datatilsynet  

Jodtabletter 
Jodtabletter er lagret i alle private og offentlige skoler, barnehager, Barne- og familieetatens institusjoner og andre institusjoner hvor barn oppholder seg på dagtid. Ved en atomulykke kan det bli aktuelt å dele ut jodtabletter til barna/elevene etter anbefaling fra Kriseutvalget for atomberedskap.  
Dersom en atomulykke skjer nær eller i Norge, kan radioaktivt jod bli spredd via luften i så store mengder at det tas opp i skjoldbruskkjertelen hvis man puster inn forurenset luft eller inntar forurenset mat og drikke. Jodtabletter blokkerer opptaket av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen og reduserer risikoen for å få kreft i denne. Derfor anbefaler norske myndigheter at barn og unge under 18 år får en dose jod i tablettform hvis det inntreffer en atomulykke som utsetter dem for radioaktivt jod.  

Det oppstår meget sjelden bivirkninger ved engangsinntak av jod. De som er allergiske overfor kaliumjodid skal ikke ha jodtabletter. Ved tvil bør egen lege rådføres. Personer med stoffskiftesykdom bør kontrollere stoffskifteprøver 6-12 uker etter inntak av jod. Personer med dermatitis herpetiformis (Duhrings sykdom) kan få en forverring av hudsykdommen i tiden etter inntak av jodtablett, og behandlende lege vil da vurdere om behandlingen bør justeres. 

For barn og elever under 16 år må foresatte bekrefte at personalet ved barnehagen, skolen eller institusjonen der de oppholder seg på dagtid kan dele ut jodtabletter ved en atomulykke. Derfor innhenter skolen samtykke.