Meny
Velg Forside
Snart førsteklassing
Klasse 1
Klasse 2
Klasse 3
Klasse 4
Klasse 5
Klasse 6
Klasse 7
Hovedadresse Rektor Berntsensgt.9 4022 STAVANGER Telefon: 51 50 83 02 Send oss e-post
Postadresse Postboks 8069, Forus 4068 Stavanger
Redaktør: Rektor Kristin Haugen Olsen
Værvarsel fra yr.no, levert av NRK og Meteorologisk institutt
Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<mai 2021><<
mai 2021
mtotfls
26272829300102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31010203040506
mai
17
2021
Vesak-dagen
Hele dagen
mai
17
2021
Internasjonal telekommunikasjonsdag
Hele dagen
mai
17
2021
Grunnlovsdag (Flaggdag)
Hele dagen
Oversett siden til et annet språk
Translate page to another language
Traducir la página a otro idioma
Safer internet day

Dette jobbet vi med på safer internet day!

Tirsdag 9/2 var den internasjonale safer internet day. Dette markerte vi naturligvis også på 7.trinn!

Vi jobbet oss gjennom et undervisningsopplegg laget av politiet, kalt "Er det delbart". Dette handler om bildedeling på nett.

De aller fleste barn og unge har i dag en mobiltelefon tilgjengelig til en hver tid. En telefon med både kamera, internett og en rekke apper der hensikten er å dele bilder og filmer. Det meste er uskyldig moro, men dessverre viser det seg at det er mange seksualiserte bilder og videoer som kommer på avveie. Politiet har sett mange saker der ungdom sender et nakenbilde til noen de stoler på, men at bildet likevel spres videre. Dette er ulovlig, og delingen er en stor påkjenning for den det spres nakenbilder av. 

Vi begynte timen med å snakke om begrepet "grooming". Dette handler om mennesker som utgir seg for å være noen de ikke er på nett. F.eks i spillchat og på snapchat. Snapchat er en veldig populær arena for overgripere, og vi snakket om å være kritisk til å godta og legge til folk vi ikke vet hvem er. 

Etter "grooming" samtalen viste vi filmen "Er det delbart?". 

Utdanningsnytt.no har skrevet en artikkel som forklarer opplegget - hvorfor det er laget og hva det handler om. Under ser dere et lengre utdrag fra denne artikkelen. Dere kan også lese mer om opplegget på https://www.politiet.no/rad/trygg-nettbruk/delbart/ 

Målsetningen med undervisningopplegget "Delbart?" er å lære barn og unge hva som er lov og ikke lov, slik at de kan ta gode digitale valg.

Målgruppen er ungdom i alderen 13-16 år og deres foresatte. Politiet opplever at det er mange som ikke kjenner lovverket, og heller ikke vet hvor grensen går.

– Vi ser at ungdom kan være fornærmet i en straffesak i det ene øyeblikket for så å være den som deler et bilde ulovlig i det neste, forteller Gulsvik."Delbart?" er en forbyggende undervisningsopplegg om ulovlig bildedeling og seksuell utpressing. Konseptet er utviklet av Kripos med innspill fra politidistriktene og andre som jobber med barn og unge, og er en del av satsingen mot internettrelaterte overgrep mot barn og unge.

– I undervisningsopplegget er vi opptatt av at barn og unge tar kontakt med en voksen de stoler på dersom de står i en situasjon som er vanskelig. Og vi sier noe om hvem den voksne kan være, som for eksempel lærer, politi, helsesykepleier med flere. Da må vi voksne ta imot barnet eller ungdommen som trenger den trygge voksne, sier Gulsvik.Lærerne var der for Mia da hun trengte det som mest.

«Alle gjør det»
Undervisningsopplegget tar for seg flere senarioer ved deling av nakenbilder. Som for eksempel at noen sender et bilde til noen de stoler på, men opplever at bildet blir spredd videre. Det tar også for seg temaet om spørsmålet rundt det å sende nakenbilder av seg selv, og barn og unge som opplever å få tilsendt uønskede nakenbilder.

– I videoene forteller «Kaisa» på 15 år sin historie, senarioene er tatt fra virkeligheten. Alle de ulike hendelsene er ikke tatt fra en person alene, men forskjellige straffesaker, sier Gulsvik.

Etter hver snutt kommer det opp et spørsmål. Her skal da elevene svare på hva de tror er rett av forskjellige svaralternativer. Et av spørsmålene er «hvor mange tror du har delt nakenbilder?" Gulsvik forteller at det er mange elever som svarer 71 prosent eller 50 prosent på dette spørsmålet.

Det kan bety at ungdommene tror at «alle gjør det».

– I "Barn og Medier"– undersøkelsen fra 2020 oppgir 12 prosent av ungdommer i alderen 13 til 18 år at de har sendt bilde av seg selv det siste året, forklarer Gulsvik.

Hun mener det derfor er viktig å vise elevene at ikke alle gjør det, og at det heller ikke er nødvendig å føle noe press. Det stemmer nemlig ikke at «alle gjør det». (kilde: utdanningsnytt.no)