Vi opplever stadig oftere at digitale media blir brukt på svært uheldige måter
Digitale verktøy har kommet for å bli, både privat og i skolen. I den anledning finner vi det riktig å minne om noen momenter.
Vi ser at konflikter som oppstår mellom elever på digitale media på fritiden, stadig oftere blir tatt med inn i skolehverdagen. Dette er en svært uheldig utvikling.
På skolen har vi forbud mot bruk av mobiltelefoner og smartklokker; vi opplever heller ikke at skolens digitale verktøy, eksempelvis krombøker, blir brukt til annet enn skolerelaterte aktiviteter. Vi er mer bekymret for elevenes bruk av digitale sosiale plattformer på sin fritid. Dette foregår, så vidt vi har erfart, i all hovedsak via mobiltelefoner. Fra tid til annen kommer vi over skjermbilder av hva som blir sagt i slike kanaler; mye av dette kan karakteriseres som grov trakassering, i tillegg ser vi beskrivelser av handlinger som er helt klart ulovlige.
Mobbing og annen uønsket atferd mellom mennesker er dessverre ikke noe nytt, det nye er at vi har fått nye verktøy som gjør det mye enklere å drive slik aktivitet. Ofte også helt anonymt. Mobiltelefonen er nyttig til mange ting, men den er også et formidabelt mobbeverktøy. I tillegg brukes den som et sosialt verktøy, der man kan inkludere/ekskludere andre mennesker i diverse sosiale kanaler etter eget forgodtbefinnende.
Skolen vil understreke at det som foregår i den private sfære utenfor skoletid i utgangspunktet ikke er skolens anliggende. Men vi blir nødt til å ta stilling til en del utfordringer når konflikter blir tatt med inn i skolen.
Vi vil derfor be om at foreldrene følger med på hva barna foretar seg og snakker med dem om de utfordringene som ligger i vår digitale hverdag.
Vi minner også om at det på mange digitale arenaer - Snapchat, blant annet - er en aldersgrense på 13 år.
Barneombudet har engasjert seg i denne problematikken og publisert mye godt stoff. Les mer her.