Meny
Velg seksjon Forside
Hovedadresse Ordfører Askelandsgate 11 4020 Stavanger Telefon: 51 91 42 30 Send oss e-post
Jåtten skole Postadresse: Postboks 8069 Forus 4068 Stavanger
Redaktør: Nina Hellevik Helgen
Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<september 2023><<
september 2023
mtotfls
28293031010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293001
02030405060708
Oversett siden til et annet språk
Translate page to another language
Traducir la página a otro idioma
Værvarsel fra yr.no, levert av NRK og Meteorologisk institutt
Sykling til skolen

Det er gjort endring i forskrift til opplæringsloven. Det er fra nå av foreldrene som avgjør om elevene får sykle til skolen, ikke skolen. Ordensreglene på Jåtten skole er tilpasset endringen.

Elever som sykler til skolen må ha hjem og sykkel i forskriftsmessig stand. Trygg Trafikk gir klare anbefalinger om sykling til skolen.

Kunnskapsdepartementet endret 20. august 2015 Forskrift til opplæringsloven § 12-1. Endringen består i at det fra nå av er foreldrene, ikke skolen, som avgjør om elevene får sykle til og fra skolen. Det ble ikke gjort endringer med hensyn til skolens ansvar for skoleveien og kommunens ansvar for forsikring av elever på skoleveien. 

Ordensreglene på Jåtten skole er endret. Les Ordensreglene HER

Skolen kan stille noen krav til elevene som sykler og forslaget til Driftsstyret vil være at elevene bruker hjelm, har sykkel i forskriftsmessig stand og setter fra seg sykkelen på anvist sykkeloppstillingsplass. Det er ikke tillatt å sykle i skolegården. De samme reglene gjelder for sparkesykler som for sykler.

Trygg Trafikk gir klare anbefaling om sykling til skolen.

  • Barn bør være 10 til 12 år gamle før de kan sykle i trafikken
  • De må mestre sykkelen godt, ha god balanse, kunne gi tegn, se bakover og stanse.
  • De må kunne grunnleggende trafikkregler
  • De bør ha gjennomgått sykkelopplæring over tid
  • De må ha trent i trafikken sammen med en voksen
  • Påbud om bruk av hjelm

Jåtten anbefaler at foreldrene forholder seg til Trygg Trafikk sine råd om sykling til skolen, klikk HER

FAU vedtok 12. oktober 2015 følgende:

  • FAU slutter seg til skolens anbefalinger at foreldrene forholder seg til Trygg Trafikk sine råd om sykling til skolen.
  • FAU anbefaler sykling fra 5. trinn og vil videreføre sykkelopplæring på dette trinnet, som tidligere.

Kunnskapsløftet har lagt den praktiske sykkelopplæringen til 5.-7. trinn. I faget kroppsøving er et av kompetansemålene; "praktisere trygg bruk av sykkel som fremkomstmiddel."

Jåtten skole er i utgangspunktet positive til at elever sykler til skolen, men er opptatt av elevenes sikkerhet. Derfor har skolen lagt stor vekt på sykkelopplæring og sertifisering. Det er betenkelig dersom den nye paragrafen resulterer i at elever uten grunnleggende ferdigheter, forutsetninger og kunnskap om trafikkreglene nå begynner å sykle til skolen uten følge av voksne.

Mange elever har en god og trygg skolevei til Jåtten skole. Dette gjelder imidlertid ikke alle. Mange elever må krysse eller benytte trafikkerte veier på vei til skolen.

Sykling på gang og sykkelveier krever også ferdigheter og kunnskap, og vi ser - dessverre - eksempler på at elever ikke har, eller praktiserer dette. Spesielt i fotgjengerundergangene sør for skolen og fotgjengerfelt er krevende. Uvøren sykling på gang- og sykkelsti er også en fare for gående.

For et par år siden utvidet Jåtten skole arealet for sykkeloppstilling. Blant annet ble et område i Ordfører Askelandsgate, rett utenfor hovedbygget, omgjort fra parkering til sykkeloppstilling. Dersom regelendringen fører til at det blir langt flere sykler på skolen, vil skolen måtte utvide arealet ytterligere. I første omgang blir det et område elevene kan sette syklene på, ikke flere sykkel-stativer. I denne sammenheng minner vi også på at skolen ikke har ansvar for elevens sykler mens de står parkert på skolen.

Det er ikke lov å sykle i skolegården. Syklene må leies fram til oppstillingsplassen.