ASK

ASK er et av skoles satsningsområder. ASK er alle former for kommunikasjon som støtter eller erstatter vanlig tale for elever som ikke har mulighet til å uttrykke seg gjennom tale.
Alternativ kommunikasjon vil si at en person trenger en annen måte å kommunisere på enn med tale. Supplerende kommunikasjon støtter eksisterende tale. ASK er både kroppsspråk, gester, mimikk, lyder, tegn til tale, bilder og grafiske symboler. På Krossen skole har vi god kultur for ASK og språk.    

§ 2-16 i Opplæringsloven

«Elevar som heilt eller delvis manglar funksjonell tale og har behov for alternativ og supplerande kommunikasjon, skal få nytte eigna kommunikasjonsformer og nødvendige kommunikasjonsmiddel i opplæringa. Når ein elev ikkje har eller kan få tilfredsstillande utbytte av det ordinære opplæringstilbodet, har eleven rett til spesialundervisning etter reglane i kapittel 5. Dette inkluderer nødvendig opplæring i å bruke alternativ og supplerande kommunikasjon»
Dersom det i sakkyndig vurdering er fastslått at eleven har behov for ASK etter § 2.16, skal skolen gi eleven tilgang til og opplæring i ASK. På Krossen skole har vi fokus på et godt språkmiljø og rollen som kommunikasjonspartner for å lykkes med tilgangen og opplæringen for ASK-elever.

Det er et mål at elevene skal kunne snakke med den de vil, når de vil, om hva de vil, slik de vil og hvor de vil. Uten tilgang til å kunne bruke sitt eget språk er det vanskelig å formidle hva man tenker, føler, lurer på og har meninger om.      

På Krossen er det en ASK-ansvarlig som fungerer som en støtte for lærere og deres elever med behov for ASK.

ASK-kartlegging
valg av kommunikasjonsløsning
oppfølging av elever
veiledning av personalet
tverrfaglig samarbeid
foreldresamarbeid og opplæring av foresatte
kompetanseutvikling
anbefaling av aktuelle kurs
ASK-innføring for nye lærere      

ASK-ansvarlig jobber tett med spes.ped leder på kompetanseavdelingen, logopeder og andre pedagoger som har videreutdanning innen ASK . Pedagogene på Krossen skal ha oppdatert kompetanse i ASK, og foresatte skal være involvert i elevens ASK- og språkutvikling.

Kontaktinformasjon for ASK-ansvarlig finner du under Ansatte.

Mer informasjon om ASK, finner du på Udir sine hjemmesider.