Minoritetsspråklige

I Kristiansand kommune er det ca. 1400 minoritetsspråklige elever. Dette tilsvarer omlag 14 prosent av grunnskoleelevene i byen. Det er elever fra over 30 nasjoner med enda flere språk. Alle skolene i Kristiansand har minoritetsspråklige elever. Antallet varierer fra skole til skole.

Minoritetsspråklige elever er barn som ikke har norsk eller samisk som morsmål (førstespråk).

I Kristiansand får de fleste minoritetsspråklige elever sin første norskopplæring ved Mottaksskolen.

Mottaksskolen har ansatt lærere med mange ulike morsmål; tospråklige faglærere. Disse underviser elever, som blant annet har behov for å få forklart fagstoff på sitt morsmål.

De tospråklige faglærerne underviser også m-elevene på de skolene der elevene går, som oftest en til to skoletimer pr, uke. Minoritetsspråklige elever som får undervisning av tospråklig faglærer, får også undervisning i særskilt norsk.

Særskilt norsk er en grunnopplæring i norsk språk, muntlig og skriftlig. Dette er en undervisning elevene har rett på (Opplæringsloven § 2-8), helt til de kan så mye norsk at de har god utbytte av den ordinære undervisningen.

Lovisenlund skole har en egen NOA – kontakt (NOA = Norsk som andre språk). Denne læreren har et spesielt ansvar for skolens minoritetsspråklige elever og samarbeider med mottaksskolen.

 

 

Aktuelle lenker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- - -

Photo by Aaron Burden at Unsplash