Meny
Velg klasse: Forside
St. Olavsvei 22 4631 Kristiansand
Telefon: 38 14 44 20 Send oss e-post
Redaktør: Sverre Bjotveit
Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<juli 2021><<
juli 2021
mtotfls
28293001020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
26272829303101
02030405060708
Nasjonale prøver - innlogging
Nasjonale prøver- innlogging
Oversett siden til et annet språk
Translate page to another language
Traducir la página a otro idioma
Solidaritetsprosjekt


 
 
 
 
 

Hovedmålet for solidaritetsprosjektet ved Oddemarka skole er å hjelpe vanskeligstilte barn i Cape Town til å få en bedre hverdag gjennom å sikre dem skolegang og utdanning. I tillegg skal prosjektet være med å knytte kontakter over landegrenser, for på den måten å øke forståelsen for hverandres kulturer og levesett.


Solidaritetsprosjektet ved Oddemarka skole så dagen lys i år 2000. Siri Young opprettet da kontakten med Wynberg Rotary Club i Cape Town. Wynberg Rotary Club driver et omfattende frivillig arbeid i Cape Town og har en egen ”norsk” komité. Denne komiteen ledes av kristiansanderen Are Hovstad. Hovstad ble utnevnt til Ridder av St. Olavs orden av hans majestet kong Harald V i 2007, for hans årelange engasjement for skole- utviklingsarbeid for barn og unge. Wynberg Rotary Club samarbeider også med en annen skole i Norge, nemlig Haugaland Videregående skole i Haugesund. Fra 2000 og frem til nå har elevene ved Oddemarka samlet inn godt over 1 mill. norsk kroner til prosjektet!! Siri Young er prosjektets ”gudmor” ved Oddemarka skole. Hun har gjennom sitt personlige engasjement, og ved hjelp av de tette relasjonene hun har knyttet i Cape Town, vært den bærende drivkraften bak prosjektet. For dette arbeidet har Siri mottatt Rotary’s høyeste utmerkelse i Sør-Afrika - Paul Harris Award. Siri har nå gått av med pensjon, men hennes engasjement i Solidaritetsprosjektet fortsetter. De innsamlede midlene fra Oddemarka skole har i begynnelsen hovedsaklig gått til å støtte elevene ved skolene Stephen Road og Montagues Gift. I 2008 kom en ny skole med i samarbeidet. Dette er en videregående skole med over 1100 elever som heter Fairmount High. Mange av elevene fra Stephen Road og Montagues tar videregående utdanning på denne skolen. I 2010 innledet vi samarbeidet med en 4. skole – De Duire – en barneskole, og i det siste har skolene Perivale og Lotus River også kommet med i prosjektet. Alle de 6 skolene ligger Grassy Park området i Cape Town. Dette er et av de fattigste og mest vanskeligstilte områdene i Cape Town.  

En del av pengene vi har samlet inn har gått til å kjøpe datamaskiner og til å kjøpe inn bøker til et bibliotek, men mesteparten av midlene har gått til å gi elevene stipender - kalt  ”Oddemarka Bursaries”. Disse stipendene har gjort det mulig for barn, som ellers ikke har kunnet gå på skole, å få seg en utdanning. Av ca. 50 elever som i 2007 hadde fått stipend på barneskolene, var det bare to som hadde droppet ut av videregående skole.

 

Organiseringen av prosjektet

Solidaritetsprosjektet ved Oddemarka styres av en egen  solidaritetskomité.

Solidaritetskomiteen består av:

 • Erik Kalvik – lærer 
 • Katrine Jørum – sosiallærer
 • Bjarne Sløgedal – lærer 
 • Lars Olav Repstad – lærer 
 • Lindis Haugen – lærer 

 

 

 Komiteen har ansvaret for:

 • planlegging og gjennomføringen av solidaritetsdagen
 • kontakten med Wynberg Rotary Club – der i blant kontrollere at de innsamlede pengene fra Oddemarka blir bruk etter hensikten gjennom å innhente rapporter fra Wynberg Rotary Club + å følge med på referatene fra møtene i ”The Norwegian Leason Comitee”
 • at hvert trinn har et prosjekt knyttet til solidaritetsprosjektet
 • utvelgelsen av elever som får dra til Cape Town
 • finansieringen av besøkene i Cape Town
 • informasjon internt og eksternt

Solidaritetsdagen

En skoledag i året settes av til selve solidaritetsdagen. Solidaritetsdagen fungerer på lik linje med ”Operasjon dagsverk”. Elevene finner jobber og får skolefri en dag for å tjene penger til prosjektet. Alle ansatte bidrar i gjennomføringen av solidaritetsdagen. 

Solidaritetsdagen skoleåret 2019/20  

Besøk i Cape Town

Hvert 3. år reiser en liten delegasjon fra Oddemarka på besøk til Cape Town. Hensikten med besøket er å pleie relasjonene til medhjelperne våre i rotary, besøke skolene vi støtter og skaffe nye input og ny motivasjon for å drive prosjektet videre. Vanligvis er det 2 voksne og 2 elever som reiser. Reisen gjennomføres i vinterferien og ingen av de innsamlede pengene brukes til å finansiere reisen til Cape Town. Disse turene finansieres gjennom gaver og sponsing. De som sitter i solidaritetskomiteen må jobbe aktivt med å få inn pengene til turen. Elever og ansatte som får reise til Cape Town forplikter seg til å jobbe aktivt for prosjektet i 3 år. De to elevene som får reise har i oppgave å gi videre sine inntrykk og opplevelser fra Cape Town til resten av elevmassen på skolen. De må også bidra i planlegging og gjennomføring av selve solidaritetsdagen.   

Det er to elever fra 8. trinn som får anledning til å reise til Cape Town må være selvstendige og beherske engelsk svært godt. På reisen til Cape Town vil elevene bo hos Sør Afrikanske vertsfamilier og de skal også hospitere på skolene vi samarbeider med. De må kunne snakke i forsamlinger – både på egen skole og på besøket i Cape Town.

Her er en artikkel fra utdelingen av stipend høsten 2016 hentet fra People's Post Cape Town

Skolen ble tildelt Skolefrontens Solidaritetspris i 2014!  Les mer her!