Meny
Velg seksjon Forside
Småtrinnet
Mellomtrinnet
Ungdomstrinn
Røsvikveien 1522 8220 Røsvik
Telefon: 75685000 mobil:46831186 Faks: - Send oss e-post
Redaktør: Trude Cecilie Gleinsvåg
Det er 1 dokumenter i arkivet.
Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<april 2024><<
april 2024
mtotfls
25262728293031
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29300102030405
10.trinn: Opplysning trekkfag: Skriftlig eksamen
18.05.2016 kl 09:00
00
dager
:
00
timer
:
00
min
:
00
sec
Lykke til!
Gå til Fronter
Google
Google
Oversett siden til et annet språk
Translate page to another language
Traducir la página a otro idioma
Værvarsel fra yr.no, levert av NRK og Meteorologisk institutt
Bjørkesirup

Når vårsola begynner å varme stiger sevja i bjørka. Dette er tiden for en morsom, og smakfull aktivitet i skogen.Småtrinnet ved Røsvik skole fikk være med på å lage bjørkesirup.

Målet med undervisningen var:

- Å lære å koke bjørkesirup av bjørkesevje

- Å lære om hva som skjer med treene om våren. Treet trekker opp vann fra bakken og produserer sevje som skal gi næring til vekst og blader/frukt/bær.

- Å lære at sevjen i bjørka kan brukes til å både lage sirup, saft og vin.

- Å lære hvordan en tapper sevje

- Å lære hvorfor en tapper sevje. Da å komme inn på sanking og tradisjoner, og også hvilke muligheter en har.

- Å lære å beskytte treet etter at en er ferdig å tappe sevje.

- Å lære om hvordan en koker bjørkesirup.

- Å lære om liter og desiliter.

- Å lære om fordamping, vanndamp og vann.

- Å lære om vannets kretsløp.

- Å lære om timer og litt om klokka.

- Å lære om ulike vårtegn.

- Å spise bjørkesirup på pannekaker eller på brød

Elevene i småtrinnet boret på fredag et hull i en stor bjørkestamme på skolens eiendom. Hullet var akkurat like stort som en hageslange. Etterpå satte de inn en skråskjært hageslange i hullet og festet slangen i en stor dunk med lokk på. Hageslangen var festet til lokket, slik at sevjen kunne dryppe rett ned i dunken. Dunken ble festet godt på treet og lokket satt godt fast, slik at ikke rusk og insekter skulle komme ned i sevjen.

Mandags morgen var elevene elleville over resultatet. Dunken hadde samlet 21 liter sevje som vi da skulle ta inn på skolen for å koke det til sirup. Men aller først måtte vi spikke en tropp for å sette i hullet i trestammen, slik at det ikke fortsatte å renne ut sevje.

Elevene studerte antall litre og hadde en flott diskusjon om hvor mange liter det var og hvor mange melkekartonger på 1 liter det tilsvarte. Videre kom de fram til hvor mange desiliter det var. Sevja hadde en blank og klar farge. Vi snakket om at vi skulle koke dette opp og la det koke lenge for at vannet skulle fordampe. Derfor måtte vi ikke ha lokk på. Elevene fikk tippe på antall liter eller desiliter sirup vi ville få fra denne sevja. De aller fleste tippet rundt 10 l, men 4 tippet 10 dl, de var ganske nære.

Vi satte sevjen på kok i 2 store kasseroller klokka 09 og kokte det til lærerne skulle dra hjem fra arbeid. Birgitte tok med seg de siste 4 litrene og kokte det ferdig hjemme. I alt brukte vi nesten 9 timer for å koke 21 l sevje til 2 dl sirup. I løpet av koketiden skiftet sevjen farge, fra klar og blank til mørke brun. Smaken på sirupen var søt og kraftig, og den vil nok egne seg veldig godt på pannekaker. Vi valgte å ikke blande i sukker, slik at den skulle bli mest mulig naturlig.

Tirsdag skal elevene få smake på bjørkesirupen.

 

 

FRAMGANGSMÅTE OG FAKTA:

Fra sevje til sirup på tre dager . Hentet fra UT.no:

For å lage en halv liter bjørkesirup må du tappe 20-25 liter sevje før den kokes inn til sirup. Et tre kan gi 1-4 liter i døgnet, så med litt hoderegning kan du starte tappingen på fredag ettermiddag fra fem trær, og samle inn sevjen på søndagsformiddag.

Etter noen timer med innkoking av sevje til sirup sitter du da igjen med i overkant av en halv liter ferdig bjørkesirup. Om du ikke har egen skog der du kan tappe sevje må du huske å spørre grunneier før du begynner å sage av greiner eller bore hull i trestammer.

Utstyr for å tappe sevje

Å tappe sevje krever ikke mye utstyr. . I tillegg trenger du selvsagt en stor gryte og en varmekilde når du skal koke inn sevjen til sirup. Kniv og tursag.Litt tynt tau.Noe å samle sevjen i. Dette kan være store Norgesglass, tomme vannflasker, eller et spann.Et tøystykke til å dekke over det du samler sevjen i slik at det ikke ramler rusk og innsekter ned i sevjen.En bor for å lage hull i stammen. Hånddrill har mest stil, men en oppladbar drill fungerer også.En rørbit eller slange for å tappe sevjen fra hullet til spannet. Røret er kappet i 45 graders vinkel i ene enden, og har et hakk for å henge opp spannet.

Hvordan samle sevja:

Den enkleste metoden er å la sevja dryppe fra en grein eller å bore et hull i trestammen og sett inn et rør. TREEET TAR IKKE SKADE: Spikk en plugg som bankes inn i treet og sages av. Da stopper dryppingen og treet er uskadd.

Tidsrom:

Du kan tappe sevje fra snøen forsvinner rundt trærne til løvsprettinga eri gang. I sør starter det normalt i slutten av mars, mens i nord kan det vente helt til starten av mai. Det kan derfor være greit å sjekke at sevja stiger før en skriver det på kalenderen og tar med bøtter og spann ut i skogen. Å sjekke om sevja stiger gjør du enkelt med en kniv: Stikk kniven ca. en halv cm inn i treverket med en vinkel på 45 grader.Bøy kniven litt ned slik at det blir en liten glipe mellom neveren og bladet. Siver det ut en dråpe sevje, som på bildet, er det klart for å tappe sevje.

To tappemetoder: Det er to metoder du kan bruke for å tappe sevje. Det enkleste er å kappe av en grein, og henge et spann på greina. Den andre metoden er å bore et hull i trestammen, og så bruke et rør eller en slange for å lede sevjen ned i spannet. For å være sikker på at treet ikke tar skade bør du kun tappe et sted fra hvert tre.

Tapping fra grein : Den enkleste metoden er å sage av en grein. Etter at du har saget av greinen vil du med en gang se at sevjen samler seg, før det begynner å dryppe. Når du ser hvor dråpen faller henger du noe å samle sevjen i fra greinen. Det er en fordel at greinen er vannrett eller peker litt nedover, slik at det drypper rett ned i samlespannet og ikke renner ned langs greinen.

Tapping fra borehull : Den andre metoden er å bore et hull i trestammen, og så bruke et rør eller en slange for å lede sevjen ned i spannet. Bor et hull 3-5 cm inn i treet i en liten vinkel slik at røret vil peke nedover. Boret bør være 1-2 mm mindre enn diameteren på røret, slik at det blir så tett at sevjen ikke renner ned langs stammen i stedet. I hakket på røret henger du opp et spann eller glass som samler opp dråpene som kommer.

Etter et døgn vil du ha samlet opp 1-4 liter sevje i hvert av spannene du har hengende i skogen. Det er en fordel å dekke til spannet du bruker til å samle sevjen i med et stykke tøy, slik at du unngår at det detter rusk og innsekter ned i sevjen. Et kjøkkenhåndkle er fint til dette formålet.

Skader ikke trærne Bjørka tar ikke skade av at du tapper litt sevje. Jeg anbefaler metoden med å bore hull i stammen, siden det da er lettere å stoppe dryppingen. Etter å ha tappet et par dager fra bjørka spikker du en plugg som bankes inn i treet og sages av. Nå stopper dryppingen og treet er uskadd. I løpet av et år eller to vil treet ha vokst rundt hullet som om ingenting har skjedd. Bjørkesevje er ferskvare Etter at sevjen er tappet fra bjørka må den siles før du starter innkokingen. Dette gjøres enklest ved å dekke en trakt eller sil med et tøystykke, før du heller den over i en stor gryte. Sevje rett fra treet må behandles som ferskvare og oppbevares kaldt. I romtemperatur vil det raskt danne seg bakterier slik at sevjen begynner å gjære. Skal du tappe sevje over flere dager, eller vente noen dager før du koker bjørkesirup må du derfor sette den i kjøleskap eller lignede frem til du starter innkokingen.

Fra sevje til bjørkesirup Rett fra treet smaker bjørkesevje nesten som vann, med en lite ettersmak. Du må derfor koke inn sevja for å få frem mer av den karakteristiske smaken. Mens du koker inn sevjen kan det lukte litt natur og bli mye damp, så om du har mulighet er det en fordel å gjøre dette utendørs. Det vil resten av husholdningen sette pris på. For å lage bjørkesirup må du koke inn sevjen til du får et sukkerinnhold på 60-65 %. Er sukkerinnholdet under 60 % vil sirupen bli tyntflytende, og er sukkerinnholdet over 66 % er det fare for at sukkeret krystalliserer seg. 1 liter sevje inneholder ca. 13 gram sukker, så med litt hoderegning vil 20 liter gi omtrent en halv liter ferdig sirup. Når du nærmer deg slutten av innkokingen går ting raskt, og det gjelder å passe på så du ikke koker tørt. På slutten må du derfor skru ned varmen, og ta smaksprøver for å se om sirupen er ferdig. For å få en mildere og enda søtere smak er det mulig å blande inn vanlig sukker i bjørkesirupen. For å gjøre dette blander du ut 65 gram sukker i 1 dl vann og varmer det opp til sirup. Deretter er det bare å smake til bjørkesirupen til du er fornøyd.

 

 

Fakta: Hentet på UT.no om bjørkesirup.

Sirup fra bjørk Bjørk – Betula pubescens.

Sesong: Fra sevjen begynner å stige til løvet spretter (typisk april og mai).(Husk å spørre grunneier før du begynner å sage av greiner eller bore hull i trestammer. Bjørka tar ikke skade av at det tappes litt sevje.

Bjørkesevje inneholder ca. 13 gram sukker per liter sevje.

20-25 liter sevje gir ca. en halv liter ferdig bjørkesirup

Bjørkesirup er ferskvare og må oppbevares kjølig.

Om bjørkesirupen fryses ned kan den oppbevares i lang tid

Dunken som er festet til treet.
Dunken er hentet ned fra treet og nå blir trepluggen satt i.
Her studeres antall litre.
Det var spennende å se på all sevja som var samlet bare på 3 døgn.
Her koker sevjen
Den begynner sakte å skifte farge.