Publisert: 24. april 2025 | Sist endret: 24. april 2025 | Forfatter: Bent Svendsen

Sammenslåing av klasser på 8. trinn

Vi har i dag et 8. trinn med 52 elever som er delt inn i tre klasser. Vi gjorde denne inndelingen for at de voksne på skolen kunne komme tettere på den enkelte elev og gi en bedre skolehverdag, samt på bakgrunn av råd fra barneskolen.

Tinntjønn skole er en skole som har nedgang i elevmassen, og det gjør at vi ikke har råd til det antall voksne vi har i dag.Vi har det siste skoleåret hatt erfaringer med den opprinnelige sammensetningen av klasser. Det vi ser er at det er utfordrende for de voksne å følge opp elevene på best mulig måte.

Det gjøres mye bra i klassene, og vi vet at mange melder de har fått det bedre. Likevel må vi være tydelige på at vi samlet sett på trinnet ikke får til det læringsmiljøet og læringstrykket vi sikter mot og som ungdommene fortjener. Det er slik at vi har sprengt budsjettene for å få det bra på trinnet, men vi kan ikke fortsette slik når vi ikke får de resultatene vi ønsker. Pedagogisk og økonomisk er det ikke levedyktig.

Det kan også i noen sammenhenger bli vanskelig å skape gode felleskap i klasser. Ved deling i den ene klassen, blir det veldig få elever i enkelte timer. Videre handler det om at elevmiljøene blir små. Det er vanskeligere å finne venner og starte nye vennskap. Det er også vanskeligere for de voksne å skape situasjoner for å hjelpe til med å bytte miljøer eller sitte med andre som også kan bli venner.

Skolen skal være et sted for å inkludere alle og lære hvordan man skal ha det i fellesskapet. Vi ser at det er enkeltelever som kan få rykter knyttet til seg, samt at det er elever som skaper uro. Dette er en del av det vi ønsker å håndtere bedre sammen med hjemmene. I noen tilfeller må vi bruke våre samarbeidspartnere i helsesykepleier, forebyggende avdeling, barnevern og politi, men til slutt må vi ta ansvaret for det som skjer på skolen.

Vi har fått tilbakemeldinger etter foreldrerådet på at flere ønsker å sette sammen elevene i større klasser, men ikke alle foreldre synes dette er en god tanke. Vi på skolen vet ikke med sikkerhet om dette er det riktige. Det vet ingen, men vi kan ikke la være å ikke våge å ta grep.
Basert på vurderingen ovenfor, har vi kommet frem til at vi må slå sammen trinnet til to klasser. Klassestørrelsene vil bli om lag 25 - 26 elever per klasse, siden noen elever på 8. trinn ennå går i Skoleporten.

Likevel ønsker vi en prosess for å få best mulig informasjon om fremdriften. Vi vil derfor ta med oss mobilt team i prosessen. Vi har allerede hatt samtaler med FAU og Samarbeidsutvalget på skolen. Vi har også hatt inne mobilt team på trinnet og fått tilbakemeldinger, samt drøftet prosessen med dem. Prosessen vil også innebære drøftinger med elevrådet og utprøving i tverrfaglige prosjekter. Dette for å få bredere informasjon om hvordan vi kan finne best mulige løsninger. Mobilt team vil følge med oss i prosessen fremover. 

I møtet med Foreldrerådet kom det i etterkant signaler på at jeg ikke hadde vært tydelig nok på at en sammenslåing kunne komme. Det må jeg beklage at jeg ikke har klart.

Rent juridisk er sammensetninger av klasser tillagt rektor, og det er ikke klageadgang i henhold til opplæringsloven:


§ 14-2 Inndeling av elevar i klassar og grupper
Kommunen og fylkeskommunen skal sørgje for at kvar elev høyrer til éin klasse og har så mykje opplæringstid i klassen at eleven kan utvikle sosial samkjensle. I delar av opplæringa kan elevane delast i andre grupper. Klassane og gruppene skal setjast saman slik at skolen blir ein møteplass der elevane utviklar toleranse og respekt for kvarandre.
Ingen klassar eller grupper skal vere større enn det som er trygt og pedagogisk forsvarleg.
Elevane kan delast inn i grupper etter fagleg nivå i særskilde og avgrensa delar av opplæringa, dersom det er nødvendig for at ein eller fleire av elevane skal få eit tilfredsstillande utbytte av opplæringa.
Elevane kan berre delast inn i grupper etter kjønn dersom det er særleg tungtvegande grunnar til å gjere det. Elevane kan ikkje delast inn i grupper etter etnisitet.
Kommunen og fylkeskommunen skal sørgje for at alle elevar har ein kontaktlærar. Kontaktlæraren har eit særleg ansvar for eleven, for kontakten med heimen og for administrative, sosiale og pedagogiske gjeremål i klassen.

Hva gir det beste resultatet?
Jeg ser at det er utfordringer for både barn og voksne på trinnet, slik det er i dag. Gjør vi ikke noe, kan det også bli galt i det lange løp.
Det er nesten umulig å si hva som vil gi det beste resultatet, og det finnes nok like mange meninger som personer. Jeg tror ikke det finnes et fasitsvar for alle på trinnet, men vi må likevel våge å ta grep.

Elevrådet og foreldrerepresentanter
Jeg har hatt samtaler med elevrådsrepresentantene i alle klassene, og de er entydige på at dette vil de gå for. De forteller at de aller fleste elevene vil dette og at de ble lei seg da de hørte det ble de samme tre klassene som på barneskolen. De vil gå for den planen vi presenterte i møtet, med utprøving i mai.
Foreldrerepresentantene har fått gå gjennom dette skrivet og vi har fått støtte i å gå videre.

Kriterier for klasseinndeling og klassesammenslåing 
Vi har forståelse for at enkelte elever kan oppleve prosessen som vanskelig, utrygg eller trist. Vi vil likevel forsikre dere om at vi prøver å ta hensyn til elevenes beste etter grundige vurderinger. I arbeidet med kriterier for klassesammenslåing er det til elevens beste at skole, elev og hjem har et godt samarbeid. Derfor har vi inkludert både FAU og elevrådet i utarbeidelsen av omforente kriterier. Tinntjønn skole har følgende kriterier for klasseinndeling etter tilbakemelding fra FAU og elevrådet. Disse kriteriene er også i tråd med våre fastsatte kriterier for klassesammensetning.

Jeg har i dag vært i klassene og vært tydelig på at det er de voksne på skolen som setter sammen klassene og i prioritert rekkefølge, etterstreber vi:  

  1. at elevene på trinnet skal bli hørt. Elevene skal ha minst en kjent blant elevene og de voksne.
    Elevene får mulighet til å oppgi 5 elever de ønsker og foretrekker å være i klasse med, og som gir grunnlag for klassesammensetningen.

  2. Arbeidsfellesskap i klasserommet: Vi setter sammen klasser for at det skal være gode arbeidsgrupper i klasserommet. Utgangspunktet for klasseinndeling er å skape/sette sammen gode læringsgrupper. Det er klasserommet som arbeidsfellesskap som er vesentlig.  
    Målet er en positiv gruppedynamikk og stabilitet som fremmer trivsel, læring og et godt klassemiljø. 
    Det er en avveining mellom et stort antall faktorer, som også er av taushetsbelagt art. Dette betyr at vi ønsker å lage en sammensetning som gjør at det kan gi lærer et best mulig pedagogisk utgangspunkt for god læring i gruppen.
  3. Bli kjent med nye medelever: Skolen jobber med relasjoner i klasserommet, samt at det er viktig at elevene også lærer seg å jobbe sammen med andre de ikke kjenner like godt. Det er derfor at vi blander på klasser ved oppstart. Elevene vil ut over klassene treffe hverandre i friminutt og det vil være flere anledninger i prosjekter o.l. hvor de vil treffes på tvers av klasser.
  4. Videre vil vi forsøke å få til:
  • en fordelaktig fordeling av elever med behov for ekstra hjelp og støtte. 
  • jevnest mulig fordeling av elever med ulik språklig utfordring. 
  • jevnest mulig fordeling av jenter og gutter. 
  • jevnest mulig fordeling av antall elever i klassene. 

Prosessen videre 
* Saken skal diskuteres med elevrådsrepresentantene og få tilbakemelding fra klassekontaktene på 8. trinn i uke 17.
* Vi vil prøve ut en modell i løpet av våren i klassene:
* Vi setter sammen trinnet i to klasser. Tanken er at vi kan samle oss erfaringer med et prosjekt som inneholder forskjellige aktiviteter i uke 20 og 21.
* Skjema for elevenes tilbakemelding på ønskede trygghetspersoner/venner tar kontaktlærerne i klassene mot slutten av uke 17.  
* Lærerne på team, sammen med ansvarlig leder og sosiallærer/TPO-koordinator vil starte arbeidet med å sette sammen nye klasser etter kriteriene. Arbeidet ferdigstilles etter ukene med utprøving. 
* Etter evalueringer av ukene med denne modellen vil vi vurdere endringer på klassene.  Orientering om de nye klassesammensetningene, samt kontaktlærer, vil bli gitt mandag 2. juni med oppstart fra skoleåret 2025 – 2026.